Vesti

SOLISTI BALETA NARODNOG POZORIŠTA DEJAN KOLAROV I IGOR PASTOR DOBITNICI NAGRADE „NATAŠA BOŠKOVIĆ“

22 oktobar 2015

Solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Kolarov i Igor Pastor ovogodišnji su dobitnici Nagrade „Nataša Bošković“ za najbolju interpretaciju neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti.
Prestižno priznanje Udruženja baletskih umetnika Srbije pripalo im je za izvanredno ostvarene uloge Dorijana Greja, u istoimenom baletu.
Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu Milica Bezmarević (predsednik), Vladimir Logunov i Paša Musić.
- Iako su ova dva umetnika na potpuno različit način doneli lik Dorjana Greja, žiri smatra da su obe interpretacije apsolutno zadovoljile sve umetničke kriterijume za ovaj izuzetno zahtevan dramski lik. Oni su u svoje uloge ugradili nesvakidašnji umetnički naboj koji ni jednog trenutka publiku ne ostavlja ravnodušnom, unoseći pregršt emotivnih stanja koji iziskuje lik Dorjana Greja. Koreograf Vladimir Logunov tražio je od umetnika da razmišljaju i grade lik na sebi svojstven način, pa smo upravo zbog toga dobili dva potpuno različita, izuzetna umetnička ostvarenja. Čestitamo umetnicima sa željom da im ova prestižna nagrada bude podstrek u daljem radu – navedeno je u obrazloženju žirija.
Nagrada će biti uručena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 19. novembra uoči početka baleta „Slika Dorijana Greja“.
Predstava je inspirisana istoimenim romanom Oskara Vajlda iz 1891. godine u kojem ovaj slavni irski književnik kroz priču o Dorijanu, bez ustezanja kritikuje licemerje i nemoral u svom neposrednom okruženju, a Logunov je odabrao 12 ključnih scena koji je na najbolji način oslikavaju.
Kao i u romanu, Dorijan Grej današnjice je lep i mlad, ali je u potpunosti razoren iznutra.
U nerealnoj viziji sveta, u potrazi za večitom mladošću, a u mračnom okruženju, Dorijan, na koga izuzetno utiču okolnosti i društvo, postaje loš. On, jednostavno uživa u životu. Nema nikakve ciljeve, posebno ne plemenite. Kada njegovo stanje konačno postane skroz loše, Dorijan odlučuje da nestane sa ovog sveta...
U predstavi učestvuje celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Autor libreta je Dušan Milosavljev, asistent koreografa bila je Maja Varićak Antić dok je izbor muzike uradila Aleksandra Paladin koja se odlučila za kompozicije Ralfa Von Vilijamsa, Majkla Tipita, Kšištofa Pendereckog i Đerđa Ligetija.
Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, a kostime Katarina Grčić Nikolić.
Predstava je premijerno izvedena 30. marta ove godine.
M.B.

Dobitnici nagrada Udruženja baletskih umetnika Srbije koje su uručene u petak 23. oktobra na svečanosti održanoj u foajeu Druge galerije Narodnog pozorišta u Beogradu:

- Nagrada Smiljana Mandukić za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre  dodeljena je Rikardu Kampuš Freire za izvođenje u predstavama Don Žuan i Žrtve iluzija, Bitef dens kompanije, kao i za celokupan doprinos našoj plesnoj sceni.

- Nagrada Dimitrije Parlić, najprestižnija nagrada u oblasti baletske umetnosti u našoj zemlji ostala je ove godine bez laureata.

- Specijalna nagrada za inovativni pristup u oblasti savremenog plesnog teatra dodeljena je predstavi Balerine u koprodukciji Foruma za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta i Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

- Nagradu za životno delo u 2015. godini, Predsedništvo Udruženja baletskih umetnika Srbije dodelilo je istaknutim profesorima Baletske škole Lujo Davičo – Zineti Musić Atanacković i Mirjani Nešić