Vesti

DODELjENA GODIŠNjA PRIZNANjA UBUS-a, NAGRADA "NATAŠA BOŠKOVIĆ" PRIPALA GRUPNOJ NUMERI IZ PREDSTAVE "KOPELIJA" ZA DEONICU POD NAZIVOM "SVANILDINE PRIJATELjICE"

23 oktobar 2016

Godišnje nagrade Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) svečano su uručene u foajeu Druge galerije Narodnog pozorišta u Beogradu, u nedelju, 23. oktobra, na dan rođenja proslavljenog koreografa Dimitrija Parlića.
Nagrada "Nataša Bošković", koju UBUS dodeljuje za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti pripala je grupnoj numeri iz predstave "Kopelija" Narodnog  pozorišta u Beogradu za deonicu pod nazivom "Svanildine prijateljice".
Dobitnice nagrade su Dušanka Kaličanin, Brankica Mandić, Ada Raspor, Milja Rusić, Tatjana Tatić, Sanja Ninković, Jovanka Zarić, Margarita Čeromuhina, Dejana Zlatanovski i Stefani Li Goldhan.
Odluku je doneo žiri u sastavu Svetozar Adamović, Marija Stojaković i Risto Mihić.
Na svečanosti su  uručene i Nagrada "Dimitrije Parlić" za najbolje koreografsko ostvarenje premijerno izvedeno u toku jedne pozorišne sezone (Miloš Isailović za predstavu „Dunjaluk”), Specijalna nagrada za inovativni pristup u oblasti savremenog plesnog teatra (Jovana Rakić za predstavu „Vrste”), Nagrada "Smiljana Mandukić" za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre (Nikola Tomašević za ulogu u predstavi „Priča o vojniku”) i Nagrada za životno delo (Ljubinka Dobrijević), dok je igraču Stojanu Simiću, koji kao gluva osoba doprinosi značaju inkluzije u savremenom teatru i društvu, pripala Specijalna pohvala
M.B.