Vesti

Nagrada „Ljubomir Muci Draškić" glumci svom reditelju, dodeljena Tatjani Mandić Rigonat za režiju predstave „Naš razred" Narodnog pozorišta u Beogradu

20 jun 2023

Nagrada za režiju „Ljubomir Muci Draškić” uručena je 20. juna rediteljki Narodnog pozorišta u Beogradu Tatjani Mandić Rigonat za predstavu „Naš razred”.

Na svečanosti održanoj u Ateljeu 212 priznanje je primila iz ruku dramske umetnice Svetlane Bojković, predsednice žirija nagrade koju Atelje 212 dodeljuje bijenalno za režiju na nivou grada Beograda, u znak sećanja na velikog reditelja i dugogodišnjeg upravnika tog teatra Ljubomira Mucija Draškića (1937-2004).

„U predstavi Naš razred Tatjana Mandić Rigonat se hrabro uhvatila u koštac sa temom koja bolno i katarzično odjekuje u gledalištu… Tema postaje univerzalna jer govori o rađanju i razvijanju zla u ljudima, o ponorima ljudskog duha, o onim dobrim i onim najmračnijim osobinama ljudi, o krivici, o iskupljenju, o nezamislivim zločinima koje je čovek u stanju da učini svojim bližnjima. Tanjina rediteljska koncepcija je smela, snažna i bespoštedna”, ocenjeno je, između ostalog, u saopštenju žirija koje je pročitala gospođa Bojković. 

Ona je dodala da su u užem izboru za nagradu, osim „Našeg razreda“, bile još dve predstave iz ovogodišnje produkcije Narodnog pozorišta u Beogradu – „Sitnice koje život znače“, u režiji Andreja Nosova i „Očevi i oci“, u režiji Veljka Mićunovića. 

U sastavu žirija, koji je odluku o nagradi doneo jednoglasno, bili su i glumci Gorica Popović i Tihomir Stanić.

Tatjana Mandić Rigonat je izjavila da joj je izuzetno zadovoljstvo i čast što je dobitnik baš ove nagrade.

„U ovom pozorištu, pre više od tri decenije, diplomirala sam predstavom Gospođica Julija, a vrata mi je otvorio tadašnji upravnik Ljubomir Muci Draškić. Kao što svi znamo, bio je veliki čovek pozorišta, veliki reditelj, umetnik i graditelj. Ono što je gradio, nije bila samo ova zgrada u kojoj se sada nalazimo, već je gradio i međuljudske odnose bez kojih nema dobrog pozorišta. Hvala žiriju velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta koji mi je dodelio ovu nagradu”, kazala je Tatjana Mandić Rigonat.  

Predstava „Naš razred”, po tekstu Tadeuša Slobođaneka, koja je premijerno izvedena 9. aprila ove godine na Sceni „Raša Plaović“, prateći sudbine desetoro drugarica i drugova, Poljaka i Jevreja, kroz decenije dvadesetog i dvadeset prvog veka, otvara pitanje fašizma i strašnih zločina, kao i univerzalnog traganja za istinom i pravdom.

Čestitamo Tatjani Mandić Rigonat ovu prestižnu nagradu koja se dodeljuje od 2005. godine.
 

Galerija