Vesti

MILANU NEŠKOVIĆU URUČENA NAGRADA "LjUBOMIR MUCI DRAŠKIĆ" ZA REŽIJU PREDSTAVE “BELA KAFA”

20 jun 2015

Nagrada za režiju "Ljubomir Muci Draškić" uručena je u subotu 20. juna ovogodišnjem dobitniku Milanu Neškoviću, za režiju predstave "Bela kafa", po drami Aleksandra Popovića, u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu.
Na svečanosti održanoj u Gornjem foajeu Ateljea 212, mladi reditelj primio je priznanje iz ruku članica žirija – dramskih umetnica Svetlane Cece Bojković i Branke Šelić.
Nagrada se sastoji od bronzanog medaljona sa likom Draškića - rad vajara Mihajla Ćurčića, unikatne diplome - rad slikara Ljubisava Milunovića i novčanog iznosa.
Jednoglasnu odluku doneo je žiri u kojem je, osim pomenutih umetnica, bila i njihova koleginica Renata Ulmanski.
- Čvrst rediteljski koncept predstave "Bela kafa", koji dobro korespondira sa današnjim vremenom i savremeno čitanje Ace Popovića, ipak u prvi plan stavlja glumca, što govori da reditelj voli i zna da radi sa glumcima. Vidi se iz same predstave da reditelj glumce tretira kao autore svojih likova, a ne kao puke izvođače. Glumci znaju to da cene i vole da rade sa takvim rediteljima, jer znaju da je to pravi put do kolektivnog umetničkog čina i dobre predstave - ističe se u obrazloženju.
Nešković predstavu "gradi poigravajući se žanrovima i vodi je kroz jasno izdiferencirane i izradjene likove svojih glumaca, kao i kroz njihovu timsku glumačku igru. Način na koji vodi svoje glumce i njihove likove u predstavi, kao i umeće rediteljskog orkestriranja potvrđuje zanatski dobru školu režije u radu sa glumcem", ocenio je žiri.
Nagrada za režiju "Ljubomir Muci Draškić" ustanovljena je 2005. godine odlukom Ateljea 212 i Skupštine grada Beograda i bijenalno se dodeljuje za predstave nastale na beogradskim scenama u znak sećanja na velikog reditelja i dugogodišnjeg upravnika Ateljea 212.
Ono što ovo priznanje izdvaja od drugih je to što o njemu odlučuje žiri sastavljen isključivo od glumaca.
Nagrada ima svoju definiciju u pravilniku koja glasi: “Glumci svom reditelju”.
Predstava “Bela kafa” premijerno je izvedena 4. maja na Sceni "Raša Plaović".
U podeli su Branko Vidaković (Momčilo Jabučilo), Olga Odanović (Majka Janja), Pavle Jerinić (Deli Jova), Vanja Ejdus (Crkva Ružica), Nenad Stojmenović (Srđa Zlopogleđa) i Nada Šargin (Zora Šišarka).
M.B.