Vesti

Popovićeva „Bela kafa“, u režiji Milana Neškovića izvedena 50. put

20 oktobar 2017

Drama Aleksandra Popovića „Bela kafa“, u režiji Milana Neškovića, izvedena je 20. oktobra na Sceni „Raša Plaović“ jubilarni 50. put.

Priznati dramski pisac u „Beloj kafi" napušta svoje omiljeno područje periferijskog miljea i smešta događaje u imućnu porodicu fabrikanta Momčila Jabučila u periodu od izbijanja rata 1941, pa do druge polovine šezdesetih godina.
Reditelj Nešković, koji je zajedno sa dramaturgom Molinom Udovički Fotez uradio adaptaciju ovog teksta napisanog krajem osamdesetih godina prošlog veka, ne bavi se ideologijom komunista, nacionalista, aluzijama na raspad Jugoslavije iz 90-ih, već sistematskom propašću porodice, koja je osnovna jedinica građe svakog društva.

Uloge su ostvarili Branko Vidaković (Momčilo Jabučilo), Olga Odanović (Majka Janja), Pavle Jerinić (Deli Jova), Vanja Ejdus (Crkva Ružica), Nenad Stojmenović (Srđa Zlopogleđa) i Nada Šargin (Zora Šišarka).
Glas radio kaskaderu pozajmio je Predrag Ejdus, dok je šlagere pevao bariton Nebojša Babić.

Scenografiju je uradila Vesna Popović, kostime Marina Vukasović Medenica, a muziku Anja Đorđević.

Predstavu je od premijere, 4. maja 2015. godine, na matičnoj sceni i gostovanjima u zemlji i regionu, videlo oko 10.000 gledalaca.
 
Reditelj Nešković dobitnik je Nagrade za režiju „Ljubomir Muci Draškić“, za 2015. godinu, a Pavle Jerinić - Nagrade „Tomislav Pejčić“ za najboljeg mladog glumca na XXIII Festivalu klasike „Vršačka pozorišna jesen“ i Nagrade "Petar Banićević" koju dodeljuje Narodno pozorište.

Iste godine,  Nada Šargin postala je prva dobitnica Nagrade „Ružica Sokić”, Olgi Odanović pripala je bijenalna glumačka nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije - „Ljubinka Bobić“ i Nagrada „Ardalion“ za epizodnu ulogu, na 21. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu.

Na istoj manifestaciji, Nada Šargin je dobila „Ardaliona“ za najbolju žensku ulogu, a Marina Vukasović Medenica „Ardaliona“ za najbolju kostimografiju.
 
Naredne godine, na XIX Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci, Branku Vidakoviću dodeljena je Nagrada za najbolju mušku ulogu, njegova koleginica Nada Šargin proglašena je za najbolju glumicu, dok je Marini Medenici pripala Nagrada za najboljeg kostimografa.

Pre nekoliko dana, na Pozorišnim svečanostima „Festival pobednika festivala“, održanim od 9. do 17. oktobra, "Bela kafa" je dobila Nagradu publike za najbolju predstavu, a Olga Odanović za najbolju glumicu.
M.B.