Vesti

Premijerna obnova drame „Nečista krv“, prema motivima romana Borisava Stankovića, u režiji Milana Neškovića

17 novembar 2023

Premijerna obnova predstave „Nečista krv“, prema motivima romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića, biće održana u nedelju 19. novembra (19:30) na Velikoj sceni. 

U ovoj verziji „Nečiste krvi“, nema folklornih elemenata, niti jezika starog Vranja, ali ima svevremene priče ne samo o ljubavi, nego i o strasti, čežnji i patnji, kako ličnoj, tako i porodičnoj. 

Prema rečima reditelja Neškovića, svi junaci su zadržali karakteristike koje su imali i kod Bore Stankovića, ali im je dat i „savremeni dodir” kroz govor i situacije u kojima se nalaze. 

„Tako je na primer Sofka ostala žena koja je svesna sebe, svoje lepote i porekla, Marko je ostao bogataš koji može da priušti sebi da kupi mladu ženu, Mita je čovek koji je propao u tranziciji... sve je to nešto što postoji i danas samo u malo drugačijem obliku u odosu na vreme u koje Stanković smešta svoj roman. Ali, u suštini, naša tragedija i jeste što se nismo mnogo mrdnuli. I dan danas možemo da čujemo šta će reći svet i šta će grobovi na groblju, jer to je deo našeg mentaliteta koji se očigledno ne menja bez obzira na sve političke, sociološke, tehnološke i sve ostale promene“, kaže Milan Nešković. 

U podeli obnovljene predstave biće Jovana Stojiljković (Sofka), Nebojša Dugalić (Efendi Mita), Nataša Ninković (Todora), Vuk Kostić (Gazda Marko), Nela Mihailović (Stana), Ljiljana Blagojević (Magda), Radmila Živković (Simka), Vladan Gajović (Arsa), Pavle Jerinić (Tomča), Zlatija Ocokoljić Ivanović (Stoja), Nikola Vujović (Vanko), Kosta Stanišić (Mali Tomča) i Nebojša Babić (Operski pevač). 

Autorski tim predstave čine i Molina Udovički Fotez (dramaturg), dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Vesna Popović (scenograf), Marina Vukasović Medenica (kostimograf) i Anja Đorđević (kompozitor).

Ovo je tek, treća postavka „Nečiste krvi“ na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, na kojoj je i praizvedena, 23. februara 1933. godine, u režiji Josipa Kulundžića.

Naredna premijera održana je 5. decembra 1975. godine u režiji Gradimira Mirkovića. 

U međuvremenu, 15. juna 2008. godine, takođe na Velikoj sceni, premijerno je izveden i balet „Nečista krv“, a koreograf Lidija Pilipenko, koja je napisala i libreto, uradila je predstavu prema više dela Borisava Stankovića. 
 

Galerija