Vesti

MILAN NEŠKOVIĆ DOBITNIK NAGRADE "LjUBOMIR MUCI DRAŠKIĆ" ZA REŽIJU PREDSTAVE “BELA KAFA”

16 jun 2015

Reditelj Milan Nešković ovogodišnji je dobitnik nagrade za režiju "Ljubomir Muci Draškić" za režiju predstave "Bela kafa” Narodnog pozorišta u Beogradu.
Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu Svetlana Bojković, Renata Ulmanski i Branka Šelić.
- Čvrst rediteljski koncept predstave "Bela kafa", koji dobro korespondira sa današnjim vremenom i savremeno čitanje Ace Popovića, ipak u prvi plan stavlja glumca, što govori da reditelj voli i zna da radi sa glumcima. Vidi se iz same predstave da reditelj glumce tretira kao autore svojih likova, a ne kao puke izvođače. Glumci znaju to da cene i vole da rade sa takvim rediteljima, jer znaju da je to pravi put do kolektivnog umetničkog čina i dobre predstave - ističe se u obrazloženju.
Nešković predstavu "gradi poigravajući se žanrovima i vodi je kroz jasno izdiferencirane i izradjene likove svojih glumaca, kao i kroz njihovu timsku glumačku igru. Način na koji vodi svoje glumce i njihove likove u predstavi, kao i umeće rediteljskog orkestriranja potvrđuje zanatski dobru školu režije u radu sa glumcem", ocenio je žiri.
Nagrada je laureatu uručena na svečanosti održanoj u subotu 20. juna u Gornjem foajeu Pozorišta Atelje 212.
Nagrada za režiju "Ljubomir Muci Draškić" ustanovljena je 2005. godine odlukom Ateljea 212 I Skupštine grada Beograda i bijenalno se dodeljuje za predstave nastale na beogradskim scenama u znak sećanja na velikog reditelja i dugogodišnjeg upravnika Ateljea 212.
Ono što ovo priznanje izdvaja od drugih je to što o njemu odlučuje žiri sastavljen isključivo od glumaca. Nagrada ima svoju definiciju u pravilniku koja glasi: “Glumci svom reditelju”.
Nagrada se sastoji od bronzanog medaljona sa likom Draškića - rad vajara Mihajla Ćurčića, unikatne diplome - rad slikara Ljubisava Milunovića i novčanog iznosa.
Predstava “Bela kafa”, po tekstu Aleksandra Ace Popovića, premijerno je izvedena 4. maja na Sceni "Raša Plaović".
U podeli su Branko Vidaković (Momčilo Jabučilo), Olga Odanović (Majka Janja), Pavle Jerinić (Deli Jova), Vanja Ejdus (Crkva Ružica), Nenad Stojmenović (Srđa Zlopogleđa) i Nada Šargin (Zora Šišarka).
M.B.