Vesti

DUŠANKI STOJANOVIĆ-GLID URUČENA NAGRADA "MILOŠ ŽUTIĆ"

8 februar 2011

Penzionisana glumica Narodnog pozorišta u Beogradu i udovica dramskog umetnika Miloša Žutića Ognjanka Ognjanović uručila je prvakinji Nacionalnog teatra Dušanki Stojanović Glid nagradu “Miloš Žutić”.

Na svečanosti, održanoj na Sceni “Raša Plaović” u utorak 8. februara posle predstave „Kod kuće/Kabul”, rečeno je da je Stojanović-Glid, koju je publika u prepunoj sali nekoliko puta pozdravljala burnim aplauzom, nagrađena za najbolje glumačko ostvarenje u profesionalnim pozorištima od 30. juna 2009. do 30. juna 2010. godine - za lik Kućevne u istoimenoj drami Tonija Kušnera u režiji Željka Đukića.   
U konkurenciji za nagradu bilo je 19 glumaca, a odluku o 16. laureatu nagrade „Miloš Žutić”, 24. decembra 2010. godine, doneo je žiri u sastavu: glumci Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević-Dimić i Bojan Žirović, reditelj Dragoslav Todorović i predsednik žirija, dramaturg Mladen Popović.
U obrazloženju je navedeno da Dušanka Glid - Stojanović, već duže vremena iz uloge u ulogu, otkriva svoj raskošni glumački talenat.
- Svakom novom ulogom pokazuje sve više dosege svog umeća, da bi ulogom Kućevne zadivila dijapazonom glumačkog rekvizitarijuma, nadmašivši samu sebe. Težak Kušnerov tekst, na momente hermetičan, ona igra s lakoćom, precizno i s neizrecivim scenskim šarmom, bogateći ga širokim spektrom glumačkih sredstava. Između radosti i straha, sreće i užasa, ona stvara prefinjeno tkanje gradeći svoj lik na radost publike, kritike i struke, koja joj zbog toga s radošću dodeljuje nagradu „Miloš Žutić“, uz duboko uverenje da će i dalje svakom sledećom ulogom otkrivati nove i nepredvidive domete glumačkog zanata – kaže se u saopštenju žirija. Stojanović - Glid je prvi umetnik iz Narodnog pozorišta koji je dobio ovo prestižno glumačko priznanje.
M.B.