Vesti

NAGRADA "TERPSIHORA" URUČENA IGRAČIMA BALETA NARODNOG POZORIŠTA

29 april 2017

Nagrada "Terpsihora" Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, uručena je igračima Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu na svečanosti, održanoj u subotu 29. aprila, na svetski Dan igre, u Muzeju Nacionalnog teatra.  
Priznanje im je pripalo za izvođenje dva jednočina baleta Radua Poklitarua, "Žene u D molu" i "Duga božićna večera".
Odluku je doneo žiri kojim je predsedavao reditelj Nikita Milivojević, a članovi su bili solistkinja Baleta Narodnog pozorišta Jasna Paunović i reditelj Aleksandar Nikolić.
U obrazloženju je navedeno da su članovi Baleta Nacionalnog teatra specifičnim savremenim plesnim izrazom dočarali spektar emocija i time dokazali da zaslužuju vrhunska priznanja upravo zbog ovakvog načina igre.
- Kao ansambl i kao pojedinci dokazali su da su osvojili slobodu svojih potencijalnih mogućnosti – ocenio je žiri.
Specijalna pohvala pripala je igračima kamernog koreografskog dela "Četiri pesme za Tađa", u koreografiji Aleksandra Ilića, koje je premijerno izvedeno na prošlogodinjem Festivalu koreografskih minijatura u okviru programa "Veče velikana".
Nagradu i Specijalnu pohvalu "Terpsihora", prestižno priznanje pojedincima ili institucijama u oblasti umetničke igre, ustanovilo je pre šest godina Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.
Priznanje su materijalno pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Institut za umetničku igru iz Beograda.
Nagrada nosi ime Terpsihora po muzi iz grčke mitologije koja je bila zaštitnica plesa i muzike.
Jednočini baleti „Žene u d-molu“, na muziku Johana Sebastijana Baha i „Duga božićna večera“ na muziku Antonija Vivaldija, premijerno su izvedeni 25. oktobra prošle godine na Velikoj sceni.
Koreografiju, režiju, koncept i libreto potpisao je jedan od vodećih koreografa današnjice Radu Poklitaru.
U okviru svečanosti, a podom Dana igre, srpsku poslanicu (UBUS) koju je ove godine napisala Ašhen Ataljanc, pročitao je reditelj Aleksandar Nikolić.
"Igra se na rođendanima, venčanjima, po ulicama, sobama, na sceni, iza kulisa... Tako razmenjujemo radost, bol - kao ritual, živeći ekstremna iskustva. Igra je univerzalni jezik, ambasador jednog sveta mira, tolerancije i saosećanja. Igra je manifastacija života. Igra je transformacija. Igra je ekspresija duše. Igra telu daje duhovnu dimenziju. Igra je aktivno učestvovanje u vibracijama univerzuma", istakla je Ataljanc u poruci.
"Bog Šiva je kreirao svet igrajući. Kada igramo ne mrzimo, ne osuđujemo... Kada igramo približavamo se sebi i univerzalnim znanjima. Konfučije je rekao: Ne dajte mač čoveku koji ne ume da igra. Ako već niste, danas udahnite duboko i zaigrajte! Lepotom koja će izaći iz vas borite se protiv ružnoće koja nas napada! Iz tog plesa ljubavi, izaći ćete pročišćeni i bolji... Jedino tako možemo menjati svet", poručila je Ataljanc.
Svetska plesna alijansa u okviru Međunarodnog pozorišnog institute pri UNESCO-u, pokrenula je 1982. godine proslavljanje Svetskog dana igre.
Dan se obeležava svakog 29. aprila, kao datum rođenja Žana Žorža Novera (1727-1810), začetnika moderne igre.
Ideja i cilj Svetskog dana igre je u svojevrsnoj planetarnoj proslavi ove umetničke discipline, kao najuniverzalnijeg jezika koji prevazilazi sve političke, kulturne i etničke granice, pružajući mogućnost ujedinjavanja ljudi oko zajedničkog i neponovljivog iskustva – igre!
M.B.