Vesti

KOSTJUKOVU URUČENA "TERPSIHORA", A BALETU NARODNOG POZORIŠTA SPECIJALNO PRIZNANjE

29 april 2014

Nagrada "Terpsihora", koju dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije za doprinos umetničkoj igri, uručena je u utorak 29. aprila baletskom umetniku Konstantinu Kostjukovu, dok je Specijalna pohvala pripala ansamblu Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Na svečanosti održanoj u Muzeju Narodnog pozorišta povodom Svetskog dana igre priznanje je ovogodišnjem laureatu uručila predstavnica austrijskog koncerna "Štrabag" Dubravka Mrković.
- Sigurna sam da ćete biti vrlo ponosni što dobijate ovu nagradu i da će vas ona inspirisati u vašem daljem umetničkom i pedagoškom radu - poručila je gospođa Mrković, u ime "Štrabaga" koji je sponzor nagrade "Terpsihora".
Prema pravilniku Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, prošlogodišnji dobitnik nagrade "Terpsihora" Jovan Veselinović predsedavao je žirijem, a za članove je odabrao Dušku Sifnios, Žarka Prebila, Konstantina Kostjukova i Gordana Dragovića.
Na predlog ostalih članova Kostjukov se povukao iz žirija, a odluka o dobitniku nagrade doneta je i bez učešća Žarka Prebila koji je zbog obaveza bio sprečen da prisustvuje radu tog tela.
U obrazloženju koje je Veselinović pročitao, navedeno je da je žiri istakao dugogodišnji predani, uspešni i trajni doprinos Konstantina Kostjukova baletskoj umetnosti i ocenio da je on najupečatljiviji baletski umetnik svoje generacije.
Nagrada se sastoji od medaljona Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije sa natpisom "Terpsihora" i novčanog iznosa.
Kostukov, koji je i v.d. direktora Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, zahvalio se žiriju i udruženju na ovom priznanju i istakao da ih neće izneveriti, jer je on svaku svoju nagradu, koju je dobio, uvek opravdao.
On je, tom prilikom, ukazao i na težak položaj baletskih umetnika u našoj zemlji i apelovao na nadležne predstavnike Vlade Republike Srbije da obrate veliku pažnju na baletsku umetnost zato što ona nema, kako je naglasio, adekvatane uslove ni za preživljavanje.
U obrazloženju žirija za Specijalnu pohvalu, navedeno je da je ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu ostvario rezultate visokog profesionalnog nivoa i doprineo promociji kulture naše zemlje tokom brojnih gostovanja u svetu.
Pohvalu, koju joj je uručio Veselinović, primila je u ime svih svojih kolega najmlađa članica ansambla Dejana Zlatanovski.
Istog dana, u večernjim satima, takođe, u Muzeju Narodnog pozorišta, održan je program pod nazivom "Veče baleta", autorke Drine Pešić. Njeni gosti su bili kostimograf i scenograf Miodrag Tabački, baletski umetnik i koreograf Aleksandar Ilić, glumica Vjera Mujović i grupa "Ođila".
M.B.