Vesti

U MUZEJU NP OTVORENA IZLOŽBA "NUŠIĆ KAO UPRAVNIK NARODNOG POZORIŠTA"

3 novembar 2014

Povodom obeležavanja 150. rođendana našeg velikog komediografa, u ponedeljak 3. novembra, u Muzeju Narodnog pozorišta otvorena je izložba „Branislav Nušić – upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu (1900–1902)“ autora Mirjane Odavić, kustosa-savetnika Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i teatrologa Jelice Stevanović.
Prisutne je, u kratkom govoru, pozdravio direktor Muzeja Dragan Stevović, a potom se obratila prof. dr Dragana Čolić Biljanovski koja je, otvarajući izložbu, kazala da ima veliku čast, ali i zadovoljstvo što to radi "večeras, ovde, na ovom mestu, u Nušićevom Narodnom pozorištu, povodom njegove 150 godišnjice rođenja".
Govoreći o autorkama, ona je istakla da su u pitanju osobe koje predstavljaju "dva bisera srpske teatrologije".
- Na njihovim radovima, svaki doktor nauka teatrologije i pozorišta bi mogao da se postidi. I to kažem argumentovano, kao čovek koji se bavi tim poslom, koji živi za pozorište i, naravno, za Nušića - kazala je Čolić Biljanovski.
U nastavku govora, pročitala je svoj tekst pod nazivom "Pismo Agi" u kojem je, obraćajući se Nušiću, kroz gorki humor, napravila paralelu između vremena u kojem je živeo i stvarao naš slavni komediograf i sadašnjeg trenutka.
- Naravno, kako onda, tako i danas, naša Srbija je bila uvek u "nekoj situaciji". Pa, i sada smo, takoreći, opet, u "nekoj situaciji". Mnoge sličnosti sa tim vremenom, prisutne su i danas - primetila je, između ostalog, Čolić Biljanovski i "izvestila" svog omiljenog pisca gde su danas i šta rade njegovi narodni poslanici i sumnjiva lica, dr-ovi i gospođe ministarke...
- Dragi Aga, tvoja dela su danas aktuelnija, no za tvog života. Mnogi bi da te prevaziđu, dosegnu, rediteljski osakate, dramaturški krate, dopisuju... Ali, publika se ne može prevariti. U godini kada obeležavamo 150 godina od tvog rođenja, tvoja Srpska akademija nauka i umetnosti, inicijator je ideje da te, kao narod i država, proglasimo evropskim dramskim piscem, kao što su to Šekspir, Molijer, Gete, Gogolj, Čehov. To je ista ona akademija koja te je odbila 1924. godine jer nisi bio dovoljno "akademska figura". A, 1933. godine, kada si se, valjda, popravio malo, najzad te je primila u red besmrtnika, kako si i sam govorio. Zato dragi Aga, ti si besmrtan, jer "Tako mora biti" - kazala je, na kraju obraćanja, Čolić Biljanovski i pozvala prisutne da pogledaju izložbu i uživaju u njoj.
Većina korišćene građe (fotografije, dokumenta, pozorišni plakati, tekstovi iz štampe) koja svedoči o kratkom periodu tokom kojeg je Nušić bio na čelu našeg Nacionalnog teatra čuva se u fondovima MPUS i Arhiva Srbije.
Izložba će biti otvorena do kraja januara 2015. godine.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE