Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA OTVORENA IZLOŽBA SKICA GEROSLAVA ZARIĆA

1 mart 2011

Izložba „Skice – poetika scenografije Geroslava Zarića“, koju je priredio arhitekta Zoran Bulajić, otvorena je u utorak 1. marta u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu pred brojnim zvanicama iz javnog i kulturnog života.

Kustoskinja muzeja Zorica Janković kazala je da postavka, koja će biti otvorena do 27. marta, predstavlja samo deo Zarićevog bogatog umetničkog opusa.
- Izložba predstavlja izbor sačuvanih scenografskih skica i radnih maketa, od preko 200 realizovanih pozorišnih scenografija ili, matematički gledano, svaka dva meseca po jedna, što ga svrstava među najplodnije pozorišne stvaraoce u nas. Obim je u kontinuitetu pratio i kvalitet, što potvrđuje oko 50 nagrada, od kojih je neke, kao što su Sterijine na Sterijinom pozorju, i više puta dobijao – rekla je Jankovićeva.
U katalogu izložbe, Radoslav Lazić je, između ostalog, napisao da se Zarić “nikada doslovno nije pridržavao autorskih didaskalija”.
- Oduvek mu je bilo važno usaglašavanje sa rediteljskim konceptima, igrom glumaca, zajedništvom s drugim umetničkim i tehničkim saradnicima. Svako novo delo i njegova inscenacija za njega su uvek predstavljali novi početak i traganje za zajedničkim jezikom, prirodno, najpre, s rediteljem – istakao je Lazić.
Zarić, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, rođen je 9. maja 1951. u Milutovcu.
Diplomirao je 1976. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.
Član ULUPUDUS-a od 1976, od kada je i u statusu samostalnog umetnika.
Zvanje istaknutog umetnika dobio je 1996. godine.
Bavi se i slikarstvom i scenskim dizajnom.
Jedan od osnivača grupa Akt i Nova osećajnost.
Sarađivao je sa najistaknutijim srpskim pozorišnim rediteljima, kao i sa onima sa nekadašnjeg jugoslovenskog prostora.
Realizovao scenografska rešenja i na brojnim festivalima kao što su BELEF, Budva grad teatar, Ohridsko leto...
Uradio je i brojne scenografije za televiziju, u dramskim i serijskim emisijama.
Kao dizajner i grafičar učestvovao na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, na Majskom salonu, Oktobarskom salonu, Praškom kvadrijenalu...
Među najvažnije predstave za koje je uradio scenografiju ubrajaju se “Sveti Georgije ubiva aždahu”, “Kir Janja”, “Laža i paralaža”, “Sabirni centar”, “San letnje noći”, “Besnilo”, “Pokondirena tikva”, “Hobit”, “Golubnjača”, “Snežna kraljica”, “Tesla”, “Jadnici”...
M.B.