Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA OTVORENA IZLOŽBA “LEPOTA IGRE”

16 mart 2013

Povodom 50 godina postojanja Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS), u petak 15. marta u Muzeju Narodnog pozorišta otvorena je izložba pod nazivom "Lepota igre - Nataša Bošković i Smiljana Mandukić".

Prisutne je pozdravio kustos Muzeja Dragan Stevović koji je, između ostalog, kazao da je izložba deo proslave svečanog obeležavanja pola veka postojanja UBUS-a, a posvećena je balerinama koje su ostavile dubok trag u istoriji srpskog baleta, primabalerini Nataši Bošković (1901-1973) koja je dve decenije bila prisutna na sceni Nacionalnog teatra i Smiljani Mandukić (1908-1992), avangardnoj umetnici, pioniru savremene umetničke igre u Srbiji.
U želji da trajno sačuva uspomenu na ostvarenja velikana umetničke igre kod nas, UBUS je prošle godine osnovao nagrade koje nose njihova imena i dodeljuje onim stvaraocima koji unapređuju oblast umetničke igre.
Autorka dela izložbe posvećenog srpskoj balerini Bošković koja je na beogradskoj sceni ostvarila impozantan opus od 30 glavnih uloga između dva svetska rata, balerini internacionalne karijere koju je ostvarila kao prva balerina Ruskog baleta je Ksenija Šukuljević Marković koja je i autorka monografije o ovoj velikoj umetici.
Marković je na otvaranju izložbe kazala da se Bošković ponovo vraća u Narodno pozorište 40 godina nakon smrti i 102 godine od rođenja, na mesto koje je imalo najveći značaj u njenoj pet decenija dugoj izuzetnoj karijeri baletske umetnice i pedagoga.
Primabalerina Bošković je karijeru počela 1921. godine u Narodnom pozorištu kao đak Carske baletske škole. Igrala je dve decenije i ostvarila veliku i značajnu karijeru, potala je najveća balerina našeg podneblja, ovenčana slavom i u svetu.
Iz Narodnog pozorišta odlazi 1944. godine i više se nikada nije vratila u zemlju, kao što je napustila i Rusiju prekinuvši školovanje bežeći pred boljševicima.
Bošković je kraće vreme igrala u Beču i Minhenu a potom je do smrti 1973. godine radila u Njujorku u baletskom studiju slavnog svetskog igrača Igora Juskeviča koga je upravo ona otkrila u Beogradu.
Kritičarka umetničke igre Milica Zajcev ocenila je da je Nataša Boškovićje imala život koji je mogao da se poredi sa starim antičkim tragedijama.
Ona je predložila da se o ovoj izuzetnoj umetnici napravi predstava koja bi se igrala na Sceni „Raša Plaović“.
Autorke drugog dela izložbe koji osvetljava pedagoško i stvaralačko delovanje Mandukić u oblasti savremene igre priredile su Dragana Martinović i Vera Obradović.
Gospođa Martinović je kazala da je glavni cilj bio da se ta avangardna umetnica na adekvatan način predstavi kroz reči, slike i sećanja.
Izložene su brojne fotografije, isečci iz novina, sećanja na umetnicu školovanu u Beču koja se svesno opredelila da umetnički rad nastavi u Beogradu.
Umetnica izuzetne duhovne snage i pozitivne životne energije duboko je verovala da je pokret život i da čovek nije star dok je pokretan. Uvodila je novu kulturu pokreta bez kompromisa u zaostalu balkansku sredinu, pokrenula je školu za modernu baletsku igru.
Izložba će biti otvorena do 30. marta.
Na otvaranju izložbe predstavljene su i novoustanovljene nagrade UMUS-a "Nataša Bošković" za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti i "Smiljana Mandukić" za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre.
Ove dve nove godišnje nagrade u oblasti baletske umetnosti dodeljuju se pored već tradicionalne nagrade za najbolju koreografiju koja nosi ime "Dimitrije Parlić" a UBUS dodeljuje od 1997. godine.
Osnovano 1962. godine kao strukovno udruženje u oblasti umetničke igre u Srbiji, UBUS dodeljuje nagrade "Dimitrije Parlić“ za premijerno izvedene, originalne koreografije celovečernjih ili jednočinih predstava plesne produkcije, ili za celokupan koreografski opus.
Ove godine nagradu po odluci žirija nije niko dobio jer nisu zadovoljeni visoki kriterijumi. Žiri sastavljen od eminentnih umetnika i stručnjaka u oblasti umetničke igre: Vladimir Logunov, Anđelija Todorović, Paša Musić-Popović, Petar-Pjer Rajković i Konstantin Tešea, dodelio je nagradu "Nataša Bošković“ za 2012.godinu solisti baleta Milošu Marjanu za premijerno izvedenu ulogu princa Dezirea u predstavi "Uspavana lepotica" Narodnog pozorišta u Beogradu (koreograf Vladimir Logunov).
Nagrada "Smiljana Mandukić“ za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre dodeljena je Nikoli Tomaševiću i Strahinji Lackoviću, igračima "Bitef dens kompanije“ za uloge dva roba u predstavi Aleksandar Narodnog pozorišta u Beogradu (koreograf Ronald Savković).
Najveću nagradu UBUS-a za životno delo dobila je solista baleta, baletski kritičar, teatrolog i prevodilac Mirjana Zdravković.
M.B.