Vesti

U Muzeju Narodnog pozorišta otvorena izložba o Vladimiru Logunovu

31 oktobar 2022

Izložba „Izazov baletskog triptihona - Vladimir Logunov, baletski igrač, pedagog i koreograf", autorke Milene Jauković, otvorena je 31. oktobra u Muzeju Narodnog pozorišta.

Na otvaranju postavke, osim gospodina Logunova i autorke, govorili su direktor Muzeja Dragan Stevović, baletski pedagog i nekadašnja balerina Marija Janković, muzikolog Aleksandra Paladin i solistkinja Baleta Narodnog pozorišta Maja Varićak Antić. 

Kao umetnik dominantno karakternog igračkog profila, Logunov je na beogradskoj sceni upečatljivo tumačio uloge klasičnog i neoklasičnog baletskog repertoara - Grof Rotbart (Labudovo jezero), Šumar Hilarion (Žizela), Karenjin (Ana Karenjina), četvorostruka uloga u Hofmanovim pričama, Kopelijus (Kopelija)...

Kao nekadašnji učenik čuvenog ruskog pedagoga Nine Kirsanove, poznavao je principe studiozne ruske pedagogije, što mu je olakšalo sticanje znanja iz ovog domena, koje će on velikodušno prenositi od 1986. godine, kao profesor duetne igre u baletskoj školi Lujo Davičo.

Koreografski opus Vladimira Logunova obuhvata rad u brojnim pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije, ali i u inostranstvu.

Među brojnim nagradama i priznanjima izdvajamo Nagradu za životno delo i nagradu Dimitrije Parlić UBUS-a, Pečat (2016) i Plaketu (2018) Narodnog pozorišta u Beogradu, a prvi je baletski umetnik koji je primio Zlatnu medalju za zasluge predsednika Republike Srbije, 2021. godine.

Izložba će biti otvorena do sredine decembra.