Vesti

PREDSTAVOM "HENRI ŠESTI" OTVORENA 144. SEZONA NARODNOG POZORIŠTA

15 septembar 2012

Nova 144. sezona Narodnog pozorišta otvorena je u subotu 15. septembra predstavom „Henri Šesti“ koja je odigrana u okviru zvanične selekcije 46. BITEF-a.

Izvođenju predstave, koja je imala dve veoma uspešne premijere - 11. maja u londonskom Glob teatru i 15. juna na Velikoj sceni, prisustvovali su ministar kulture Republike Srbije Bratislav Petković, državni sekretar u Ministarstvu kulture Miroslav Tasić, šef kabineta ministra kulture Miroslav Janković i druge javne ličnosti.
Komad koji govori o plemićkim podelama u srednjevekovnoj Engleskoj i sukobu sa Francuskom, obogaćen stilizovanom, opuštenim kostimima u stilu Robina Huda i Šervudske šume i funkcionalnom scenografijom u kojoj dominira okrugli sto u stilu kralja Artura, rasklopiv u delove, kao aluzija na sukobe i intrige plemića koji dele i slabe Englesku, publika je nagradila dugotrajnim i snažnim aplauzom.
U ovoj predstavi situacije, a ne likova, viteškog zajedništva, onog najlepšeg musketarskog "jedan za sve, svi za jednog", uloge su ostvarili Hadži Nenad Maričić u naslovnoj ulozi, Tanasije Uzunović (Vojvoda od Glostera), Boris Pingović (Vojvoda od Samerseta), Nebojša Kundačina (Lord Talbot), Branko Jerinić (Erl od Vorika), Branislav Tomašević (Erl od Safoka), Slobodan Beštić (Ričard Plantadženet), Aleksandar Srećković (Šarl, kralj Francuske), Pavle Jerinić (Vernon), Bojan Krivokapić (Besit) i Jelena Đulvezan (Jovana od Orleana).
Originalnosti predstave značajno su doprineli profesionalni muzičari Bora Dugić (frula), Zoran Živković (violina) i Slobodan Prodanović (harmonika) koji su uživo izvodili muziku koju je komponovao Dugić.
Dramaturg je Ivana Dimić, scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Marina Medenica ,a scenski pokret Amalia Benet.
Posle predstave, u Muzeju Narodnog pozorišta, održan je Okrugli sto.
Tokom večeri, Muzej je posetio ministar kulture Petković koji je, između ostalog, pogledao izložbu „Henri Šesti – GLOB foto BLOG“ autorke Zorice Janković.
M.B.