Vesti

BEOGRADSKA PREMIJERA DRAME „ARČIBALD RAJS“ 7. MAJA (20,30) NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“

5 maj 2015

Beogradska premijera drame „Arčibald Rajs“, po tekstu i u režiji Ljubivoja Tadića, u koprodukciji Centra za strateške projekte iz Beograda i Narodnog pozorišta, biće održana u četvrtak 7. maja (20,30) na Sceni „Raša Plaović“.
Predstava je, kako je rečeno na konferenciji za novinare u Muzeju Narodnog pozorišta, posvećena onima koji se nisu vratili iz Velikog Rata, njihovom herojstvu i neuništivom duhu.
Takođe, ona istovremeno predstavlja i rodoljubivu opomenu današnjim i budućim generacijama, kao objašnjenje i dokaz srpskih pobeda i poraza u 20. veku, u nacionalnom, moralnom i duhovnom smislu, veku tragedija koji i danas u 21. veku prete da Srbe ponište kao naciju.
Tadić, koji tumači i naslovnu ulogu, kazao je da je, kao dramski pisac, želeo da „iskaže jednu verziju ne samo Rajsove ličnosti, već i istorije 20. veka”.
- On je jedan od najslavnijih policajaca 20. veka, čovek čija se reč veoma poštovala. Pokušao sam da njegovu ličnost osvetlim iz različitih uglova. Ova predstava, između ostalog, govori i o našoj stvarnosti. Mislim da ne postoji nijedan tekst, osim ovog, koji na tako tačan, oštar i nepokolebljiv način govori o onome što nam se događa. Ovo izvođenje 7. maja smatram premijernim, zato što će se ono razlikovati od dosadašnjih izvođenja ove predstave, jer smo, u međuvremenu, dobili nove aktuelnosti iz naše političke stvarnosti. Bila bi šteta da tako nešto ne iskoristimo, kao što je nestanak i krah javnog mnenja i javnosti u Srbiji – rekao je Tadić i dodao da će prva repriza biti održana 14. maja.
V.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić najavio je da će se ova predstava ”u saradnji sa kolegama iz Centra za strateške projekte igrati redovno na našoj maloj sceni”.
- Imaćemo jednu formu koju ćemo nazvati koprodukcija. To je nešto što nije predmet razmatranja u smislu novog repertoara i nečega što bi se moglo nazvati novim projektom. U ovoj formi, kako je sada postavljamo, to će biti ono što predstavlja primer lepe saradnje između državne institucije kulture i institucije koja nije tako usko povezana sa kulturnim dešavanjima, ali je voljna i spremna da kvalitetne kulturne inicijative podrži i prepozna – objasnio je Savić.
On je savetovao svakom da, bez obzira “kakvo god stanovište imao o sebi samom, o svom gradu, naciji i državi, makar jednom pogleda ovu lekovitu predstavu”.
Osim Tadića, u podeli su i Una Đelošević (Marija Popović), Aleksandra Ćosić (Ajna Simić), Milan Vučković (Dušan I. Grčić), Milan Caci Mihailović (Dušan P. Trifunović) i Una Miljuš (Đak klavira).
Scenografiju je kreirao Boris Maksmović, kostime Katarina Grčić, dizajn svetla je uradio Miodrag Milivojević, dok je za tehničko vođstvo bio zadužen Milan Marković.
Predstava je prvi put izvedena u Narodnom pozorištu, takođe na Sceni “Raša Plaović”, 15. februara 2014. godine.
M.B.