Vesti

NA VELIKOJ SCENI PREMIJERNO IZVEDENA DRAMA "SRPSKA TRILOGIJA"

22 novembar 2013

Drama "Srpska trilogija", prema romanu Stevana Jakovljevića, u dramatizaciji Miodraga i Svetolika Nikačevića, u adaptaciji Slavka Milanovića i režiji Slavenka Saletovića, premijerno je izvedena na Velikoj sceni u petak 22. novembra, na Dan Narodnog pozorišta.

U ovom grandioznom ratnom spektaklu, koji obuhvata period Prvog svetskog rata i bavi se herojskim podvizima i ljudima dostojnim svog vremena, uloge su ostvarili Vuk Kostić (Stojanović, kapetan, komandir jurišnog odreda), Ivan Bosiljčić (Stevan, potporučnik artiljerije), Vuk Saletović (Kosta Turčin, poručnik, artiljerac), Bojan Krivokapić (Rajko, poručnik), Pavle Jerinić (Dragan, narednik), Milenko Pavlov (Živorad, posilni), Radovan Miljanić/ Boško Puletić (Pukovnik), Andreja Maričić (Svetozar, redov), Zoran Ćosić (Trajko, redov), Slobodan Stepić (Milosav, redov), Miloš Đurović (Stanoje, redov), Stefan Buzurović (Andra, redov), Ivan Zablaćanski (Radoslav, redov), Vahid Džanković (Spasoje, redov), Borisav Miljković (Frulaš) i Nikola Radeka (Drombuljaš).
Publika u prepunoj sali, u kojoj su bile brojne ličnosti iz političkog, javnog i kulturnog života, ali i ona pored "malih ekrana", u direktnom prenosu na Drugom kanalu Radio televizije Srbije, bila je u prilici da, u nepunih sat i 50 minuta, pogleda predstavu koja govori o srpskom identitetu i tragičnoj veličini, ali na savremen način, kroz fragmentarnu dramaturgiju i uz veliku energiju kompletnog ansambla koji je nagrađen višeminutnim gromoglasnim aplauzom, a potom i stojećim ovacijama.
Radnja komada, koji je nastao iz trećeg dela "Trilogije", usmerena je na proboj Solunskog fronta, u kojem glavnu ulogu igra elitna četa dobrovoljačkog odreda srpske vojske koji se već dve godine nalazi na stotinak metara od bugarskih jedinica.
Priča počinje u trenutku kada je, od posilnog do komandira, sazrela odluka za ofanzivu i proboj tog fronta, koji je bio jedan od odlučujućih događaja za okončanje Prvog svetskog rata...
Reditelj Saletović istakao je da predstava nema ambiciju da docira ili da se bavi politikom, već da ukaže na ljude koji su imali osećaj naciona, časti, poštenja, žrtve, svesni da će izgubiti živu glavu, kao i da podseti na to čudo koje se dogodilo jednom narodu od 1914. do 1918. godine, a koje je isti taj narod počeo da zaboravlja, pa i da ga se stidi.
V.d. direktora Drame NP Spasoje Ž. Milovanović izjavio je da se "Srpska trilogija" bavi ovom grandioznom temom na dostojan način, a istovremeno je omaž staroj predstavi "Na leđima ježa" (iz 1938.), kao njena adaptirana verzija.
- Nova predstava je u stilu psihološkog realizma. Kada je pogledate morate da osetite ponos što pripadate toj istoriji i što ste potomci takvih ljudi koje je opisao Jakovljević - rekao je on.
V.d. upravnika Narodnog pozorišta, Dejan Savić, podsetio je da Kuća ovom predstavom započinje obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata.
- Svedoci smo potrebe da se pravdamo svetu, pominje se revizija istorije. Nacionalni teatar i naša umetnost imaju ulogu da realizacijom ovakvih dela daju svoj doprinos istini. Oba svetska rata značila su borbu između dobra i zla. Srbija je oba puta bila na strani dobra. Naš je zadatak da to pokažemo - rekao je Savić, dodajući da Narodno pozorište dugo nije imalo na sceni jedan ovakav grandiozan ratni spektakl.
Osim Milanovića, u saradničkoj ekipi su i Boris Maksimović (scenograf), Tijana Trailović (koscenograf), Katarina Grčić (kostimograf), Miroljub Aranđelović Rasinski (kompozitor), dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Ferid Karajica (scenski pokret), Vladimir Petričević (dizajn zvuka), Đorđe Jovanović (inspicijent), Danica Stevanović (sufler), Nemanja Konstantinović (organizator) i Kristina Obradović (koorganizator).
Pre početka predstave, publika je u foajeu partera Velike scene mogla da pogleda izložbu "Narodno pozorište uoči prvog svetskog rata", autorke Ane Tomić, kustoskinje Muzeja Narodnog pozorišta.
Pored fotografija iz tog perioda, postavkom, koju će svi zainteresovani moći da vide svaki put uoči izvođenja "Srpske trilogije", obuhvaćeni su i brojni plakati predstava Narodnog pozorišta iz sezone 1913/1914.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE