Vesti

OBNOVLjENI VERDIJEV “DON KARLOS” POSVEĆEN ŽIVANU SARAMANDIĆU

23 januar 2012

Obnova opere „Don Karlos“ Đuzepea Verdija, koja je posle tri sezone ponovo uvrštena na repertoar Velike scene, održana je u subotu 4. februara. Uoči početka predstave, publici se obratio v.d. direktora Opere Đorđe Pavlović koji je rekao da je to izvođenje posvećeno proslavljenom basu Živanu Saramandiću koji je pripremao ulogu Velikog inkvizitora, ali je preminuo 30. januara u Beogradu, u 73. godini.

Režiju Mladena Sabljića obnovila je Ivana Dragutinović Maričić, a solističke uloge ostvarili su Ivan Tomašev (Filip), Ana Rupčić Petrović (Elizabeta), Dušan Plazinić (Don Karlos), Jadranka Jovanović (Eboli), Miodrag D. Jovanović (Rodrigo), Dragoljub Bajić (Veliki inkvizitor), Vuk Matić (Fratar), Aleksandra Stamenković Garsija (Tebaldo), Biljana Soldo (Glas sa neba), Darko Đorđević (Grof Lerma), Igor Matvejev (Kraljevski herald) i Suzana Todorović (Grofica Aremberg).
U predstavi učestvuju Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta, a dirigent je Dejan Savić.
Verdijev „Don Karlos“, napisan po porudžbini Pariske opere, premijerno je izveden u francuskoj prestonici 1867. godine.
Libreto za operu u četiri čina prema Šilerovoj drami napisali su Žozef Meri i Kamij di Lokl, a radnja se dešava u Španiji oko 1560. godine.
”Don Karlos”, opera izražajnih i veoma zahtevnih arija, koja traži posebnu pažnju publike, poslednjih decenija nezaobilazni je deo repertoara ozbiljnih svetskih operskih kuća.
U Sabljićevoj režiji, opera je premijerno izvedena 9. oktobra 1992. godine, a prvi put je obnovljena 18. februara 2006. godine.
Poslednji put “Don Karlos” je bio na repertoaru Velike scene Narodnog pozorišta 17. novembra 2008. godine.  
M.B.