Vesti

IZLOŽBA POZORIŠNIH PLAKATA JOVANA TARBUKA "PLAKART", 18. MAJA U OKVIRU "NOĆI MUZEJA"

14 maj 2013

U okviru desete jubilarne "Noći muzeja", u Muzeju Narodnog pozorišta, u subotu 18. maja (17,30) biće otvorena izložba pozorišnog plakata našeg nagrađivanog autora Jovana Tarbuka, pod nazivom "Plakart".

Postavka obuhvata plakate kreirane za Narodno pozorište u Beogradu, kao i za druga pozorišta iz Srbije i regiona.
Tarbukovi radovi se nalaze u kolekcijama nekoliko evropskih muzeja.
Tokom trajanje "Noći muzeja", do dva sata posle ponoći, i publika će moći umetnički da se izrazi i da na interaktivnom plakatu ostavi svoj trag.
Izložba će biti postavljena do kraja sezone.
Osvrnuvši se na Tarbukov rad, urednik Bijenala pozorišnog plakata u Varaždinu Marijan Varjačić je primetio da "istorijat pozorišnog plakata, od Tuluz Lotreka – do Jovana Tarbuka, pokazuje da uvek ima umetnika plakata koji mogu nemoguće.
 Zadatak dizajnera je prikazati nevidljivo ili nevidljivo učiniti vidljivim. Gledajući Tarbukove plakate, ključne su reči koje označavaju postupke na putu od nevidljivoga prema vidljivome: snoviđenje, začudnost, humor i ironija. Jovanov plakat ne nastaje isključivo racionalnim putem, on je, kao i svako istinsko stvaranje, i snovid, snoviđenje, ono što se “ukaže u snu”. Tome se pridružuju efekat začudnosti, humor i ironija koje nalazimo u gotovo svakom Tarbukovom plakatu - ocenio je Varjačić.
Dramaturg Branislava Ilić smatra da u svetu u kojem je agresivno-medijsko oglašavanje umetnosti postalo imperativ, Jovan Tarbuk, ne podležući ovom trendu, lišen autorske pretencioznosti ali ne i autorske prepoznatljivosti, uspeva svojim radom da se izdvoji, o čemu najbolje svedoče priznanja koja je dosad dobio.
- Njegov dizajn karakterišu otmenost i visoka umetnička prefinjenost, ne baš tako uobičajene za ovo vreme i ovaj prostor, ali i vešto korišćenje svih elemenata savremenog dizajna i digitalne umetnosti: fotografija, kaligrafija, asocijativne vizuelne replike iz oblasti umetnosti, medija i filma - kaže ona.
Tarbuk (na slici) je nedavno, na Hiiibrand 2012 - svetskom takmičenju u dizajnu, koje se održava svake godine u Pekingu, osvojio Nagradu žirija.
M.B.