Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA, U OKVIRU "NOĆI MUZEJA", OTVORENA IZLOŽBA "ALEKSANDAR BUGARSKI - NEIMAR PO MERI KRALjA"

7 jun 2014

U okviru manifestacije "Noć muzeja", u subotu 7. juna, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, otvorena je izložba "Aleksandar Bugarski - neimar po meri kralja", autorke Marije Kuzminac.
Prisutne je pozdravio direktor Muzeja Dragan Stevović koji je istakao zadovoljstvo što je jedna ovakva izložba, posvećena najznačajnijem arhitekti svoga vremena u Srbiji, otvorena baš u ovom galerijskom prostoru.  
Govoreći o Bugarskom (1835 —1891), arhitekti zgrade Narodnog pozorišta u Beogradu i brojnih zdanja starog Beograda, Stevović je izrazio žaljenje što se o jednom takvom velikanu veoma malo zna u javnosti.
- Nažalost, još jednom smo, kao narod, pokazali da svoje velike ljude nismo baš umeli da pazimo i čuvamo. Danas nema sačuvane nijedne jedine fotografije Bugarskog, čak ni njegovo grobno mesto više ne postoji... Sve, vezano za njega i njegovu porodicu, nestalo je u vihoru Prvog svetskog rata i posle toga. Upravo, iz tih razloga, ova izložba, koja predstavlja zaista jedan ozbiljan istraživački poduhvat Marije Kuzminac, veoma je značajna za sve nas. Čestitam Mariji na njenoj prvoj izložbi i želim joj još mnogo ovako lepih i uspešnih postavki - poručio je Stevović.
Napominjući da je imala veliko zadovoljstvo da radi sa svojom koleginicom - istoričarkom umetnosti Kuzminac, kustoskinja Muzeja Ana Tomić ocenila je da ova izložba predstavlja autorkin obiman istraživački rad posvećen jednom od najznačajnijih srpskih arhitekata.
Ona je, između ostalog, podsetila da je Bugarski, koji je bio prvi školovani arhitekta kod nas, uveo elemente akademizma u srpsku arhitekturu
- Nadam se da je izložba u našem Muzeju samo početak priče o Aleksandru Bugarskom, jer, ova priča, svakako, zahteva nastavak - dodala je Ana Tomić.
Kuzminac se zahvalila upravi Narodnog pozorišta i predstavnicima Muzeja na ukazanom poverenju i hrabrosti da njoj kao, kako je rekla, neafirmisanom istoričaru umetnosti, dopuste da baš u jednom ovakvom prostoru realizuje svoju prvu samostalnu izložbu koja obuhvata nekoliko tematskih celina.
- Veoma sam srećna što se ona nalazi u zgradi koju je Bugarski projektovao, jer to celoj ovoj priči daje jednu posebnu notu. On je u Beogradu uradio 126 građevina i želela sam da postavka upravo bude bazirana na tom segmentu njegovog rada koji se odnosi na našu prestonicu - rekla je Kuzminac i ukazala da je Bugarski, koji je projektovao brojne zgrade i u drugim gradovima, ne samo kod nas, nego i u Evropi, bio pionir renesansnog izraza u arhitekturi.
- Volela bih da ova izložba bude povod da se ljudi zapitaju zašto postoji tako malo podataka o ovom arhitekti. Želela bih da ona bude samo početak jedne priče, jer smatram da ovako veliki neimar nikako ne bi trebalo da se zaboravi. Mislim da mu bar toliko dugujemo - naglasila je Marija Kuzminac.
Izložba će biti otvorena do oktobra.
M.B.

Više slika možete pogledati OVDE