Vesti

OTVARANjE IZLOŽBE ZORANA BLAŽINE 19. MAJA U OKVIRU „NOĆI MUZEJA“

16 maj 2012

U okviru manifestacije „Noć muzeja“, u subotu 18. maja (18,00) u Muzeju Narodnog pozorišta biće otvorena izložba Zorana Blažine „Bizarna smrt Dabljutia“.

Izložba je posvećena slavnom američkom piscu i jednom od najznačajnijih dramskih autora 20. veka Tenesi Vilijamsu, a tim povodom Blažina je, između ostalog, u intervjuu za najnoviji broj „Pozorišnih novina“ rekao:
- Ko poznaje advertajzing shvatiće da su naslovi njegovih knjiga iskorišćeni kao zapravo genijalno smišljeni slogani najave za njegove drame (tekstove vrlo ličnih ispovesti) koje su u rukama Brodveja i Holivuda postale advertajzing kampanje za nametanje kulturoloških modela američkom društvu. Ti kulturni obrasci i sad već nepodnošljiva banalnost savremenog outdoor oglašavanja su bili povod da kroz inspirativan žanr Vilijamsovih tekstova, dam svoje viđenje i doprinos outdoor oglašavanju, delikatnijim vizuelnim jezikom, lišenim trivijalnog i bez jeftinih senzacija, dok je sama izložba apoteoza velikog dramskog pisca uz osvrt na njegovu neobičnu, teatralnu smrt. „Bizarna smrt Dabljutia“ je smišljen dramski naslov prilagođen pozorišnom ambijentu izložbe, koja je moj dar jednoj od najvećih i najstarijih institucija srpske kulture, Narodnom pozorištu u Beogradu – kazao je Blažina.
M.B.