Ана Григоровић

Редитељка Драме

О уметници

Рођена је 1987. године у Београду. Основно и средње музичко образовање из области клавира, теорије музике и соло певања стекла је у Музичкој школи „Мокрањац“. Дипломирала је позоришну и радио режију на Факултету драмских уметности. Ана је такође завршила мастер студије из Теорије уметности и медија на Интердисциплинарним студијама Универзитета уметности у Београду.

У Народном позоришту у Београду режирала је оперу Ђани Скики Ђакома Пучинија, На уранку - прву српску оперу Станислава Биничког, Моцартову оперу за младу публику Бастијен и Бастијена и драму Дом Бернарде Албе, Федерика Гарсија Лорке. Oбновила је велики број представа: Италијанка у Алжиру и Пепељуга Росинија, Пучинијев Плашт, Вердијевог Риголета и Набука, Андреа Шеније Умберта Ђордана, Љубавни напитак и Лучију од Ламермура Доницетија, Моцартову Фигарову женидбу и Бизеову Кармен.

Као помоћник редитеља радила је са интернационалним редитељима на бројним продукцијама: Пучинијевој Манон Леско, Коњовићевој Коштани, Ђордановом Андреа Шеније, Моцартовом Дон Ђованију, Вердијевом Отелу и Моћ судбине, Пучинијевој Тоски, Вагнеровом Летећем Холанђанину

Режирала је представе у позориштима широм Србије: Пет дечака Симоне Семенич (Мало позориште ”Душко Радовић”); Педесет удараца Тамаре Барачков и Магично поподне Волфганга Бауера (Атеље 212); монодраму Петар и Платонову Гозбу (Битеф театар); мјузикл Inside Out (Позориште на Теразијама); Бекетову Игру и Лепотицу и звер Жељка Хубача (Позориште ”Бора Станковић” у Врању); Рађање једног записника Борислава Пекића (Народно позориште Пирот); Ако ми се звижди, звиждим Андрее Валеан (Народно позориште ”Стерија”, Вршац); представу Бекство према Јонесковим драмама (Установа културе ”Вук Караџић”); ауторску представу Бити (Установа културе ”Пароброд”); North Force Милене Богавац, Дечаке Павлове улице Ференца Молнара и Националну класу Горана Марковића у Омладинском позоришту Дадов; After Sun Родрига Гарсије (Студентски културни центар у Београду); оперу Кармен Жоржа Бизеа (Роси фест). 

Добитница је наградe ”Хуго Клајн” за најбољег студента позоришне режије у генерацији; награде ”Зоран Ратковић” за режију; Награде града Београда за уметничко стваралаштво младих; похвале Народног позоришта за режију опере Ђани Скики; похвале Народног позоришта за режију опере На уранку.  Њена представа Пет дечака освојила je Специјалну награду за нове позоришне тенденције на ТИБА фестивалу; представа Педесет удараца освојила је Специјалну награду на Међународном фестивалу малих сцена у Ријеци док је представа Ђани Скики овенчана Годишњом наградом Народног позоришта у Београду за најбољу представу у сезони 2016/17.

 

Основни подаци

Редитељка
Ансамбл: Драма
Статус: рад на одређено време
Представе на актуелном репертоару Народног позоришта:

Драма:

• „Дом Бернарде Албе“

Опера:

• „Ђани Скики“
• „На уранку“
• „Бастијен и Бастијена“