Ana Grigorović

Rediteljka Drame

O umetnici

Rođena je 1987. godine u Beogradu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje iz oblasti klavira, teorije muzike i solo pevanja stekla je u Muzičkoj školi „Mokranjac“. Diplomirala je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Ana je takođe završila master studije iz Teorije umetnosti i medija na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu.

U Narodnom pozorištu u Beogradu režirala je operu Đani Skiki Đakoma Pučinija, Na uranku - prvu srpsku operu Stanislava Biničkog, Mocartovu operu za mladu publiku Bastijen i Bastijena i dramu Dom Bernarde Albe, Federika Garsija Lorke. Obnovila je veliki broj predstava: Italijanka u Alžiru i Pepeljuga Rosinija, Pučinijev Plašt, Verdijevog Rigoleta i Nabuka, Andrea Šenije Umberta Đordana, Ljubavni napitak i Lučiju od Lamermura Donicetija, Mocartovu Figarovu ženidbu i Bizeovu Karmen.

Kao pomoćnik reditelja radila je sa internacionalnim rediteljima na brojnim produkcijama: Pučinijevoj Manon Lesko, Konjovićevoj Koštani, Đordanovom Andrea Šenije, Mocartovom Don Đovaniju, Verdijevom Otelu i Moć sudbine, Pučinijevoj Toski, Vagnerovom Letećem Holanđaninu

Režirala je predstave u pozorištima širom Srbije: Pet dečaka Simone Semenič (Malo pozorište ”Duško Radović”); Pedeset udaraca Tamare Baračkov i Magično popodne Volfganga Bauera (Atelje 212); monodramu Petar i Platonovu Gozbu (Bitef teatar); mjuzikl Inside Out (Pozorište na Terazijama); Beketovu Igru i Lepoticu i zver Željka Hubača (Pozorište ”Bora Stanković” u Vranju); Rađanje jednog zapisnika Borislava Pekića (Narodno pozorište Pirot); Ako mi se zviždi, zviždim Andree Valean (Narodno pozorište ”Sterija”, Vršac); predstavu Bekstvo prema Joneskovim dramama (Ustanova kulture ”Vuk Karadžić”); autorsku predstavu Biti (Ustanova kulture ”Parobrod”); North Force Milene Bogavac, Dečake Pavlove ulice Ferenca Molnara i Nacionalnu klasu Gorana Markovića u Omladinskom pozorištu Dadov; After Sun Rodriga Garsije (Studentski kulturni centar u Beogradu); operu Karmen Žorža Bizea (Rosi fest). 

Dobitnica je nagrade ”Hugo Klajn” za najboljeg studenta pozorišne režije u generaciji; nagrade ”Zoran Ratković” za režiju; Nagrade grada Beograda za umetničko stvaralaštvo mladih; pohvale Narodnog pozorišta za režiju opere Đani Skiki; pohvale Narodnog pozorišta za režiju opere Na uranku.  Njena predstava Pet dečaka osvojila je Specijalnu nagradu za nove pozorišne tendencije na TIBA festivalu; predstava Pedeset udaraca osvojila je Specijalnu nagradu na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dok je predstava Đani Skiki ovenčana Godišnjom nagradom Narodnog pozorišta u Beogradu za najbolju predstavu u sezoni 2016/17.

 

Osnovni podaci

Rediteljka
Ansambl: Drama
Status: rad na određeno vreme
Predstave na aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta:

Drama:

• „Dom Bernarde Albe“

Opera:

• „Đani Skiki“
• „Na uranku“
• „Bastijen i Bastijena“