Вести

АНА ПАВЛОВИЋ 9. МАРТА ГОСТ СЛОВАЧКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БАЛЕТУ „БАЈАДЕРА“

1 март 2012

Првакиња Балета Народног позоришта у Београду Ана Павловић гостоваће 9. марта на сцени Словачког народног позоришта у „Бајадери“ Лудвига Минкуса.

Наша примабалерина, која путује у Братиславу на позив угледног балет мајстора Бахрама Јулдашева, представиће се словачкој публици у улози Гамзати.
Поред наше уметнице, у овом балету који је премијерно изведен 18. марта 2011. године, гостоваће и неколико првака из бечке Штац опере.
Чувени Минкусов балет, у кореографској поставци Габријеле Комлеве, од прошле године налази се и на редовном репертоару Народног позоришта у Београду.
У овој представи, Ана Павловић, у алтернацији са Милом Драгичевић, игра главну јунакињу – индијску плесачицу Никију, бајадеру.   
Премијера одржана 19. маја, била је, уједно, и прво извођење овог класичног балетског дела у целини, од оснивања нашег Балета. Наиме, пре две деценије, 1991. године, под насловом "Снови" играна је сцена из “Бајадере”, у кореографској поставци Ларисе Шатилове.
Балет "Бајадера" је дело које на свом репертоару негује свака респектабилна балетска компанија у свету тако да његова поставка на сцени Нараодног позоришта, по први пут у интегралној верзији, представља велики и значајан подухват.
Праизвођење овог балета било је далеке 1877. године у Маријинском Театру у Санкт Петерсбургу. Чувени кореограф Мариус Петипа градио је своју кореографију под јаким утицајима романтизма, користећи естетику класике.
М.Б.