Vesti

ANA PAVLOVIĆ 9. MARTA GOST SLOVAČKOG NARODNOG POZORIŠTA U BALETU „BAJADERA“

1 mart 2012

Prvakinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Ana Pavlović gostovaće 9. marta na sceni Slovačkog narodnog pozorišta u „Bajaderi“ Ludviga Minkusa.

Naša primabalerina, koja putuje u Bratislavu na poziv uglednog balet majstora Bahrama Juldaševa, predstaviće se slovačkoj publici u ulozi Gamzati.
Pored naše umetnice, u ovom baletu koji je premijerno izveden 18. marta 2011. godine, gostovaće i nekoliko prvaka iz bečke Štac opere.
Čuveni Minkusov balet, u koreografskoj postavci Gabrijele Komleve, od prošle godine nalazi se i na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu.
U ovoj predstavi, Ana Pavlović, u alternaciji sa Milom Dragičević, igra glavnu junakinju – indijsku plesačicu Nikiju, bajaderu.   
Premijera održana 19. maja, bila je, ujedno, i prvo izvođenje ovog klasičnog baletskog dela u celini, od osnivanja našeg Baleta. Naime, pre dve decenije, 1991. godine, pod naslovom "Snovi" igrana je scena iz “Bajadere”, u koreografskoj postavci Larise Šatilove.
Balet "Bajadera" je delo koje na svom repertoaru neguje svaka respektabilna baletska kompanija u svetu tako da njegova postavka na sceni Naraodnog pozorišta, po prvi put u integralnoj verziji, predstavlja veliki i značajan poduhvat.
Praizvođenje ovog baleta bilo je daleke 1877. godine u Marijinskom Teatru u Sankt Petersburgu. Čuveni koreograf Marius Petipa gradio je svoju koreografiju pod jakim uticajima romantizma, koristeći estetiku klasike.
M.B.