Вести

„АНТИГОНА” СА НОВОМ ПОДЕЛОМ, ОД 8. ДЕЦЕМБРА ПОНОВО НА ДРАМСКОМ РЕПЕРТОАРУ ВЕЛИКЕ СЦЕНЕ

3 децембар 2014

Софоклова трагедија "Антигона" у режији и сценографији Јагоша Марковића, са Вањом Ејдус у насловној роли и Александром Срећковићем Кубуром у улози Креонта, после паузе од пола године, поново ће, од 8. децембра, бити на редовном драмском репертоару Велике сцене.
У ансамблу су и Вјера Мујовић (Исмена), Ђурђија Цветић (Хор), Михаило Јанкетић (Тиресија), Бојан Кривокапић (Стражар), Марко Јањић (Гласник), Марија Бергман (Еуридика) и Момчило Оташевић (Хемон).
Представа је премијерно одиграна 30. децембра 2012. године у Југословенском драмском позоришту уместо у матичној згради, због штете проузроковане пожаром који се почетком тог месеца, у ноћи између 2. и 3. 12., догодио на Великој сцени.
У међувремену, такође у ЈДП-у, одигране су и две репризе, а премијера на матичној сцени одржана је 19. фебруара 2013. године.
"Антигона", која је до сада имала 11 извођења, последњи пут је била на репертоару 20. јуна ове године.
Марковићева поставка чувеног бисера античке књижевности из петог века пре Нове ере, урађена је у славу људског и божанског у човеку, а против фашистичког разврставања жртава по вери, нацији или некој другој припадности.
Софокле, један од најзначајнијих представника хеленске трагедије, поред Есхила и Еурипида, радњу је сместио у антички град Тебу, за време владавине краља Креонта...
У премијерној подели, Креонта је играо Драган Мићановић, лик Гласника био је поверен Александру Срећковићу, док је Еуридика била Слобода Мићаловић.
Молина Удовички Фотез је драматург, Бојана Никитовић костимограф, Ивана Ненадовић асистент редитеља, Борислав Балаћ продуцент, за сценски говор била је задужена др Љиљана Мркић Поповић, а за дизајн звука Владимир Петричевић.
М.Б.