Vesti

„ANTIGONA” SA NOVOM PODELOM, OD 8. DECEMBRA PONOVO NA DRAMSKOM REPERTOARU VELIKE SCENE

3 decembar 2014

Sofoklova tragedija "Antigona" u režiji i scenografiji Jagoša Markovića, sa Vanjom Ejdus u naslovnoj roli i Aleksandrom Srećkovićem Kuburom u ulozi Kreonta, posle pauze od pola godine, ponovo će, od 8. decembra, biti na redovnom dramskom repertoaru Velike scene.
U ansamblu su i Vjera Mujović (Ismena), Đurđija Cvetić (Hor), Mihailo Janketić (Tiresija), Bojan Krivokapić (Stražar), Marko Janjić (Glasnik), Marija Bergman (Euridika) i Momčilo Otašević (Hemon).
Predstava je premijerno odigrana 30. decembra 2012. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu umesto u matičnoj zgradi, zbog štete prouzrokovane požarom koji se početkom tog meseca, u noći između 2. i 3. 12., dogodio na Velikoj sceni.
U međuvremenu, takođe u JDP-u, odigrane su i dve reprize, a premijera na matičnoj sceni održana je 19. februara 2013. godine.
"Antigona", koja je do sada imala 11 izvođenja, poslednji put je bila na repertoaru 20. juna ove godine.
Markovićeva postavka čuvenog bisera antičke književnosti iz petog veka pre Nove ere, urađena je u slavu ljudskog i božanskog u čoveku, a protiv fašističkog razvrstavanja žrtava po veri, naciji ili nekoj drugoj pripadnosti.
Sofokle, jedan od najznačajnijih predstavnika helenske tragedije, pored Eshila i Euripida, radnju je smestio u antički grad Tebu, za vreme vladavine kralja Kreonta...
U premijernoj podeli, Kreonta je igrao Dragan Mićanović, lik Glasnika bio je poveren Aleksandru Srećkoviću, dok je Euridika bila Sloboda Mićalović.
Molina Udovički Fotez je dramaturg, Bojana Nikitović kostimograf, Ivana Nenadović asistent reditelja, Borislav Balać producent, za scenski govor bila je zadužena dr Ljiljana Mrkić Popović, a za dizajn zvuka Vladimir Petričević.
M.B.