Vesti

SOFOKOLOVA "ANTIGONA", POSLE PAUZE OD 14 MESECI, PONOVO NA DRAMSKOM REPERTOARU VELIKE SCENE

20 jun 2014

Sofoklova tragedija "Antigona" u režiji Jagoša Markovića, sa Vanjom Ejdus u naslovnoj ulozi, posle pauze od 14 meseci, ponovo je, od 20. juna, na redovnom dramskom repertoaru Velike scene.
Umesto Dragana Mićanovića, ulogu Kreonta odigrao je Aleksandar Srećković Kubura koji će je i ubuduće tumačiti, a njegovu dosadašnju rolu Glasnika preuzeo je Marko Janjić.
U ansamblu su bili i Vjera Mujović (Ismena), Đurđija Cvetić (Hor), Mihailo Janketić (Tiresija), Bojan Krivokapić (Stražar), Marija Bergman (Euridika), Momčilo Otašević (Hemon)...
Predstava je premijerno odigrana 30. decembra 2012. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu umesto u matičnoj zgradi, zbog štete prouzrokovane požarom koji se u noći između 2. i 3. decembra dogodio na Velikoj sceni.
U međuvremenu, takođe u JDP-u, odigrane su i dve reprize, a premijera na matičnoj sceni održana je 19. februara 2013. godine.
Predstava je poslednji put bila na repertoaru 9. aprila iste godine.
Markovićeva postavka čuvenog bisera antičke književnosti iz petog veka pre Nove ere, urađena je u slavu ljudskog i božanskog u čoveku, a protiv fašističkog razvrstavanja žrtava po veri, naciji ili nekoj drugoj pripadnosti.
Sofokle, jedan od najznačajnijih predstavnika helenske tragedije, pored Eshila i Euripida, radnju je smestio u antički grad Tebu, za vreme vladavine kralja Kreonta...
Reditelj je uradio i scenografiju, kostime je kreirala Bojana Nikitović, a za dizajn zvuka bio je zadužen Vladimir Petričević.
M.B.