Вести

Ауторски пројекат Маје Пелевић и Слободана Бештића, „Моје награде“, изведен јубиларни педесети пут

12 мај 2019

Ауторски пројекат Маје Пелевић и Слободана Бештића, „Моје награде“, према роману Томаса Бернхарда, у извођењу Слободана Бештића и суфлерке Гордане Перовски, одигран је 12. маја, на Сцени „Раша Плаовић“, јубиларни педесети пут.

У овој интимној исповести пуној (ауто)ироније и пародије, Бернхард се на духовит, а истовремено горак начин обрачунава са корумпираним аустријским друштвом и његовим културним назорима и обичајима.

Он се истовремено сатирично осврће на све институције које он сматра извором те изопачености: цркву, болницу, Академију наука, Министарство културе, партије, уметничке сенате, жирије, удружења.

Парадоксално је прихватао награде које су му додељивали током живота за романе у којима се са слашћу и презиром ругао својој домовини.

Он врло живописно и у првом лицу, описује ситуације у којима су му додељене разне државне награде и признања, приликом чега се истовремено гнушао оних који му награду додељују и себе који награду прима, углавном из материјалних разлога.

Представа је осмишљена као директна исповест гледаоцима који се налазе у двострукој улози, као публика, али и као званице на додели награда.

После неколико бисева, на сцени се појавила в.д. управнице Народног позоришта Ивана Вујић која је ауторима честитала јубилеј и уручила им слављеничку торту. 

„Моје награде“, реализоване у копродукцији са Културним центром Панчево, премијерно су изведене 4. априла 2015. године на Сцени „Раша Плаовић“. 

Редитељски концепт и драматургију урадила је Маја Пелевић, сценограф је Мираш Вуксановић, костимограф Олга Мрђеновић, дизајн светла креирао је Милан Коларевић, а звука Владимир Петричевић.
М.Б.