„БЕЛА КАФА“ И „МАРИЈА СТЈУАРТ“ У ТАКМИЧАРСКОМ ПРОГРАМУ XXI ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ПОЗОРИШНОГ ФЕСТИВАЛА У УЖИЦУ

18 октобар 2016

На предстојећем XXI Југословенском позоришном фестивалу „Без превода“, који ће од 7. до 13. новембра бити одржан у Ужицу, Народно позориште у Београду учествоваће у такмичарском делу програма с две представе – „Белом кафом“ Александра Поповића, у режији Милана Нешковића и „Маријом Стјуарт“ Фридриха Шилера, у поставци Милоша Лолића.
За слоган овогодишњег фестивала одабран је узвик из Шекспировог Хамлета: „Ово време је искочило из зглоба“ и према оцени селектора, Бојана Муњина и Зорана Стаматовића, најбоље одсликава време у коме живимо и којим се на уметнички начин баве овогодишње представе.
„Кад кажемо да је ово време искочило из зглоба мислимо на време данашње, на немире који постоје у свима од нас, у друштвима и некако нас то време испуњава зебњом. Најкраће речено све то избором ових представа ми смо желели говорити о људској судбини коју свакако можемо препознати јер је сами живимо: о власти, о издаји, о добрим људима, о лошим људима, о смртима“, каже Муњин.
На фестивалу ће бити изведене и представе "На Дрини ћуприја" (СНП Нови Сад, режија Кокан Младеновић), "Пијани" (Атеље 212, режија Борис Лијешевић), "Хамлет" (ЈДП, режија Александар Поповски), "Хинкеман" (ЗКМ Загреб, режија Игор Вук Торбица) и "Шћери моја" (ЦНП Подгорица, режија Ана Вукотић).
О фестивалским наградама Ардалион у девет категорија одлучиваће петочлани жири на челу са редитељем Дејаном Мијачем.
М.Б.