Vesti

„BELA KAFA“ I „MARIJA STJUART“ U TAKMIČARSKOM PROGRAMU XXI JUGOSLOVENSKOG POZORIŠNOG FESTIVALA U UŽICU

18 oktobar 2016

Na predstojećem XXI Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“, koji će od 7. do 13. novembra biti održan u Užicu, Narodno pozorište u Beogradu učestvovaće u takmičarskom delu programa s dve predstave – „Belom kafom“ Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića i „Marijom Stjuart“ Fridriha Šilera, u postavci Miloša Lolića.
Za slogan ovogodišnjeg festivala odabran je uzvik iz Šekspirovog Hamleta: „Ovo vreme je iskočilo iz zgloba“ i prema oceni selektora, Bojana Munjina i Zorana Stamatovića, najbolje odslikava vreme u kome živimo i kojim se na umetnički način bave ovogodišnje predstave.
„Kad kažemo da je ovo vreme iskočilo iz zgloba mislimo na vreme današnje, na nemire koji postoje u svima od nas, u društvima i nekako nas to vreme ispunjava zebnjom. Najkraće rečeno sve to izborom ovih predstava mi smo želeli govoriti o ljudskoj sudbini koju svakako možemo prepoznati jer je sami živimo: o vlasti, o izdaji, o dobrim ljudima, o lošim ljudima, o smrtima“, kaže Munjin.
Na festivalu će biti izvedene i predstave "Na Drini ćuprija" (SNP Novi Sad, režija Kokan Mladenović), "Pijani" (Atelje 212, režija Boris Liješević), "Hamlet" (JDP, režija Aleksandar Popovski), "Hinkeman" (ZKM Zagreb, režija Igor Vuk Torbica) i "Šćeri moja" (CNP Podgorica, režija Ana Vukotić).
O festivalskim nagradama Ardalion u devet kategorija odlučivaće petočlani žiri na čelu sa rediteljem Dejanom Mijačem.
M.B.