Вести

БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА „ХЕНРИJA ШЕСТОГ“ 15. ЈУНА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

7 јун 2012

Београдска премијера комада „Хенри Шести“, по тексту Вилијама Шекспира и у режији Никите Миливојевића, биће одржана у петак 15. јуна (19,30) на Великој сцени.

Представа је урађена у копродукцији са Фондом „Лаза Костић“ и чувеним лондонским позориштем Глоб театар на чијој сцени је веома успешно премијерно изведена 11. маја у оквиру „Културне олимпијаде“.
Два дана касније, са великим успехом одржана је и прва реприза ове трагикомедије, са елементима гротеске, у којој су улоге остварили Хаџи Ненад Маричић (Хенри Шести), Предраг Ејдус (Бискуп од Винчестера, касније кардинал), Танасије Узуновић (Војвода од Глостера), Борис Пинговић (Војвода од Самерсета), Небојша Кундачина (Лорд Талбот), Бранко Јеринић (Ерл од Ворика), Бранислав Томашевић (Ерл од Сафока), Слободан Бештић (Ричард Плантаџенет), Александар Срећковић (Шарл, краљ Француске), Павле Јеринић (Вернон), Бојан Кривокапић (Бесит), Јелена Ђулвезан к.г. (Јована од Орлеана) и музичари Бора Дугић (фрула), Зоран Живковић (виолина) и Слободан Продановић (хармоника).
У ауторско-сарадничкој екипи су Ивана Димић (драматург), Борис Максимовић (сценограф), Марина Меденица (костимограф), др Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Амалиа Бенет (сценски покрет), Бора Дугић (музика), Ивана Ненадовић (организатор), Саша Танасковић (инспицијент) и Гордана Перовски (суфлер).
Поводом београдске премијере, на конференцији за новинаре, одржаној 13. јуна у Музеју Народног позоришта, управник Божидар Ђуровић рекао је да је представа "Хенри Шести" по општем уверењу оцењена као најбоља међу свих 37 учесника Шекспировог фестивала у Лондону.
- То није само успех Народног позоришта, већ успех српског театра и глумишта - казао је Ђуровић и додао да о успешној Миливојевићевој поставци Шекспира сведоче критика и публика, али и радост редитеља и глумаца који су припремили представу.
Он је нагласио да су селектори Битефа уврстили “Хенрија Шестог” у званичан програм тог фестивала, а представа ће бити изведена 15. септембра на Великој сцени Народног позоришта.
На Културној олимпијади у Лондону изведено је 37 представа из исто толико земаља, свих 37 сачуваних драма Шекспира на исто толико језика, а ансамбл Драме Националног театра и редитељ Миливојевић доживели су успех који, како кажу, нису очекивали.
На сцени митског позоришта "Глоб" први пут, у 400 година постојања, чуо се српски језик, један од досаднијих Шекспирових комада који се не игра претерано у свету, изведен је у режији Миливојевића који га је осавременио и учинио прихватљивим публици, испричао је један од актера, глумац Предраг Ејдус.
Он је оценио да је магија ове представе заједничка игра.
- То ће публика видети и на београдској премијери, а највећа вредност глумачке игре и редитељског концепта је скупна енергија којој теже. Представа је успела јер се нисмо бавили ликовима већ ситуацијом, шест месеци колико смо радили представу били смо потпуно посвећени, "један за све, сви за једног" јер је нужна апсолутна концентрација, схватили смо да одсутност и једног тренутка руши представу - казао је Ејдус.
Тумач насловне улоге Хаџи Ненад Маричић оценио је да је успех представе у Лондону важан догађај не само за њих као учеснике, већ и Србију у којој су поремећене вредности.
- Играти Шекспира у Лондону у коме је позориште важно, изузетан је догађај, а ми смо урадили добар посао – рекао је он.
Према речима редитеља Миливојевића, успех у Лондону је више него пријатан, а он се у неколико наврата осећао као Новак Ђоковић јер су му многи тражили аутограм.
- Овако нешто може да ти се посрећи једном у животу, то је успех свих нас - казао је Миливојевић и захвалио глумцима на стрпљењу и креативности свих шест месеци колико су га "трпели".
Истог дана, 15. јуна у 18 часова, у Музеју Народног позоришта биће отворена изложба „Хенри Шести – ГЛОБ фото БЛОГ“ ауторке Зорице Јанковић.
Изложба ће бити заступљена кроз четири сегмента – макета, костими, видео материјал и фотографије. Поставку ће пратити и каталог, а за ширу јавност она ће бити представљена и путем интернет презентације у виду фото блога.
Изложбу ће отворити министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић и његова екселенција господин Мајкл Девенпорт, амбасадор Уједињеног краљевства Велике Британије и Северне Ирске.
М.Б.
Више о представи можете прочитати ОВДЕ