Вести

Дејан Савић успешно дириговао извођењем Пучинијеве "Тоске" у Националној румунској опери у Темишвару

19 јануар 2020

Наш истакнути уметник, диригент Дејан Савић, Главни диригент Опере и Балета Народног позоришта, постао је редован гост Националне румунске опере у Темишвару, где је протеклог викенда са успехом дириговао представу "Тоска" Ђакома Пучинија. Пред пуном двораном, наш маестро је доживео овације публике и одличне солистичке поделе, једнако као и Хора и Оркестра ове угледне оперске куће.

Током боравка у Темишвару, у једном од централних места окупљања етничких Срба, угоститељском објекту "Лојд" у самом центру престонице Банатске жупаније, иначе у власништву Јавора Радунковића, угледног и цењеног Румуна српског порекла, организована је традиционална прослава Православне Нове године. 

Овом догађају присуствовали су Њ.Е. Бранко Бранковић, доскорашњи Амбасадор Србије у Букурешту, Њ.Е. Владан Тадић, Генерални конзул Србије у Темишвару, Огњен Крстић, Председник Савеза РУмунских Срба, и многи други појединци и породице ове етничке групације. 

Посебан значај овом скупу придодало је и присуство Префекта Банатске жупаније, која је својим топлим говором поздравила све присутне и нагласила узорне односе са Србијом, управо захваљујући околности да са обе стране границе постоје пријатељски настројене мањине, које уживају одличан однос у својим срединама. 

У прилог овоме говори и податак да је Градска управа улично украсно осветљење у Темишвару скинула тек дан после Православне Нове године, поштујући обичаје својих грађана српског порекла.

Маестро Савић ће поново гостовати у Темишвару већ почетком наредног месеца, када је на репертоару захтевна Пучинијева опера "Мадам Батерфлај".