Vesti

Dejan Savić uspešno dirigovao izvođenjem Pučinijeve "Toske" u Nacionalnoj rumunskoj operi u Temišvaru

19 januar 2020

Naš istaknuti umetnik, dirigent Dejan Savić, Glavni dirigent Opere i Baleta Narodnog pozorišta, postao je redovan gost Nacionalne rumunske opere u Temišvaru, gde je proteklog vikenda sa uspehom dirigovao predstavu "Toska" Đakoma Pučinija. Pred punom dvoranom, naš maestro je doživeo ovacije publike i odlične solističke podele, jednako kao i Hora i Orkestra ove ugledne operske kuće.

Tokom boravka u Temišvaru, u jednom od centralnih mesta okupljanja etničkih Srba, ugostiteljskom objektu "Lojd" u samom centru prestonice Banatske županije, inače u vlasništvu Javora Radunkovića, uglednog i cenjenog Rumuna srpskog porekla, organizovana je tradicionalna proslava Pravoslavne Nove godine. 

Ovom događaju prisustvovali su Nj.E. Branko Branković, doskorašnji Ambasador Srbije u Bukureštu, Nj.E. Vladan Tadić, Generalni konzul Srbije u Temišvaru, Ognjen Krstić, Predsednik Saveza RUmunskih Srba, i mnogi drugi pojedinci i porodice ove etničke grupacije. 

Poseban značaj ovom skupu pridodalo je i prisustvo Prefekta Banatske županije, koja je svojim toplim govorom pozdravila sve prisutne i naglasila uzorne odnose sa Srbijom, upravo zahvaljujući okolnosti da sa obe strane granice postoje prijateljski nastrojene manjine, koje uživaju odličan odnos u svojim sredinama. 

U prilog ovome govori i podatak da je Gradska uprava ulično ukrasno osvetljenje u Temišvaru skinula tek dan posle Pravoslavne Nove godine, poštujući običaje svojih građana srpskog porekla.

Maestro Savić će ponovo gostovati u Temišvaru već početkom narednog meseca, kada je na repertoaru zahtevna Pučinijeva opera "Madam Baterflaj".