Vesti

DEJAN SAVIĆ DIRIGOVAO LONDONSKIM SIMFONIJSKIM ORKESTROM

7 novembar 2012

Dirigent Dejan Savić, v.d. Upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, vratio se iz Londona, gde je imao priliku da više nego uspešno odgovori na jedan od do sada najvećih umetničkih izazova u svojoj bogatoj karijeri.

Sa istaknutim slovenačkim sopranom, prof. Piom Brodnik, naš dirigent je snimio praktično celokupan opus Pučinijevih arija za sopran, tačnije šesnaest numera iz svih kompozitorovih trinaest opera. Saradnici umetnicima su bili sjajni muzičari Londonskog simfonijskog orkestra, dok se zapis zvuka obavljao u čuvenim studijima Ejbi Roud, na najsavremenijoj tehnici i uz asistenciju proslavljenih producenata i tehničara, od kojih su neki višestruki dobitnici Gremi i drugih nagrada u muzičkoj industriji.
Četvorodnevni rad sa solistom i orkestrom je prošao na opšte zadovoljstvo, sopran Pia Brodnik je prikazala sve mogućnosti svoga lepoga i bogatoga glasa, pleneći interpretacijom i tehnikom, dok je maestro Savić suvereno i znalački realizovao zahtevne i teške partiture Pučinijevih remek - dela, stvarajući gotovo idealan sklad između izvanrednih orkestarskih umetnika i sekcija, pleneći lakoćom postizanja gotovo neverovatnih zvučnih rezultata, po kojima je Londonski simfonijski orkestar inače i poznat širom sveta.
Na kraju sesija, predstavnici Orkestra, tek pristiglog sa turneje po SAD sa svojim šefom - dirigentom Valerijem Gergijevim, kao i predstavnici Studija su se srdačno zahvalili solisti gđi Brodnik i našem dirigentu na izvrsnoj saradnji i postignutim rezultatima, koji će svetlo dana ugledati za nekoliko meseci, kada će biti završena post - produkcija. Za sada su organizatori obavili preliminarne razgovore sa nekim od zainteresovanih izdavačkih kuća, među kojima su imena poput EMI, Soni klasik, Dojče Gramofon, Naksos i drugi.
Na kraju, vredno je istaći i da je u isto vreme, sa istim ansamblom i u istom studiju još jedan srpski umetnik, mladi beogradski dirigent Predrag Gosta realizovao snimanje muzike Rahmanjinova, Musorgskog i Ravela, zaokruživši tako uspešnu nedelju domaćih dirigenata u Londonu.