Vesti

Dejan Savić nastupio sa Sofijskom filharmonijom

3 novembar 2017

Istaknuti srpski muzički umetnik, dirigent Dejan Savić, uspešno je nastupio sa Sofijskom filharmonijom u sali "Bulgarija", izvodeći izuzetno zahtevan program, u skladu sa visokim nivoom ovog renomiranog evropskog orkestra.

Pored Ravelog Valsa i Svite Petruška Stravinskog, solista u popularnom Mocartovom koncertu za klavir i orkestap br. 21 bila je prof. Milena Molova, dugogodišnji vrhunski umetnik i pedagog, jedan od laureata konkursa "Čajkovski", inače pijanistkinja koja je sa Sofijskom filharmonijom debitovala sa nepunih 13 godina.

Koncerti Sofijske filharmonije, osim što se sa njih redovno pravi tonski snimak odnosno zvučni zapis, prenose se i uživo putem interneta servisom Live Streaming, tako da su, osim posetilaca u sali, i slušaoci kod svojih kuća mogli da uživaju u muziciranju sjajnog i reprezentativnog bugarskog ansambla.

Koncertu je prisustvovao Nj.E. g. Vladimir Ćurguz, ambasador Srbije u Sofiji, sa kojim je maestro Savić, sada u svojstvu Upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, razmotrio mogućnosti poboljšanja saradnje na polju kulture između dva glavna grada i države.

U prilog ovim aktivnostima govori i okolnost da je u narednoj premijeri Sofijske nacionalne opere, Bizeovoj Karmen u rediteljskoj postavci Plamena Kartalova, za koju je inače nemoguće pronaći ulaznicu nedeljama unazad, mesto našlo dvoje naših umetnika. U naslovnoj ulozi će se pojaviti Sanja Anastasijević, beogradski mecosopran sa evropskom karijerom, dok je scenografiju realizovao Miodrag Tabački, inače rado viđen gost ove operske kuće.

Galerija