Vesti

DEJAN SAVIĆ ODRŽAO VELIKI MAJSTORSKI KURS U BUGARSKOJ

18 april 2012

Naš proslavljeni umetnik, dirigent Dejan Savić, vratio se iz Burgasa u Bugarskoj, gde je u Nacionalnoj Operi održao veliki majstorski kurs iz operskog dirigovanja.

Ova manifestacija koja je uključena u sezonu ugledne operske kuće u Burgasu, održava se već treći put pod rukovodstvom našeg umetnika i ovaj put je okupila mlade dirigente iz Francuske, Nemačke, Kine, Rusije, Španije, SAD i Srbije.
Polaznici kursa, neki od njih već afirmisani dirigenti u svojim sredinama, sa maestrom Savićem su pripremali partiture Mocartove “Figarove ženidbe”, “Bala pod maskama” Đuzepa Verdija i Pučinijevih “Boema”. Potom su ovi naslovi, uz učešće orkestra, hora i solista Opere pripremani i najzad predstavljeni publici koja je uspešne nastupe umetnika više nego toplo pozdravila.
Dejan Savić je ovom prilikom pozvan da bude predsednik žirija takmičenja mladih dirigenata u organizaciji bečke umetničke agenture Plavi Dunav, koja je organizator majstorskog kursa, a koji će se održati naredne godine. Takođe, naš umetnik je prihvatio i poziv Nacionalne opere u Burgasu da u narednoj sezoni izvede premijernu postavku na sceni ove renomirane opersko - filharmonijske institucije u Bugarskoj.