Вести

Диригент Ејуб Гулијев и сопран Афаг Абасова из Азербејџана, после „Боема“, гостовали и у „Трубадуру“

26 фебруар 2019

Након успешног гостовања пре четири дана у Пучинијевим „Боемима“, уметници из Азербејџана, диригент Ејуб Гулијев и сопран Афаг Абасова, представили су се 27. фебруара још једном београдској публици, овога пута  у „Трубадуру“ Ђузепа Вердија.

У том ремек-делу оперске уметности, сопран Абасова, која је током досадашње веома успешне и богате каријере наступала на бројним оперским сценама широм Европе и света, певала је главну сопранску улогу, дворске даме Леоноре. 
  
У овој опери, чија се радња дешава у 15. столећу, у шпанској покрајини Арагон, те дочарава њен мистицизам, темперамент и јаке страсти кроз музику проткану лепотом, дивљом енергијом и вокалним деоницама испуњеним снажним осећајима, улоге су остварили и Јанко Синадиновић (Манрико), Драгутин Матић (Грог Луна) Наташа Јовић Тривић (Ацучена), Ненад Јаковљевић (Ферандо), Марија Јелић (Инес), Михаило Оташевић (Руиз), Синиша Радин (Гласник) и Гаврило Рабреновић (Стари Циганин).

У представи су учествовали Хор и Оркестар Опере Народног позоришта у Београду.

Концертмајстор је била Весна Јансенс, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

Опера "Трубадур" премијерно је изведена 22. новембра 2001. године у режији Иване Драгутиновић Маричић.

Сценографију је урадио Александар Златовић, а костиме Љиљана Орлић.

У опери „Боеми“ (изведеној 23. фебруара), за коју су либрето према роману „Слике из живота боема" Анрија Миржеа написали Луиђи Илика и Ђузепе Ђакоза, Абасова је певала главну сопранску улогу несрећне хероине Мими, страственог песника Родолфа тумачио је тенор Душан Плазинић, сликара Марсела баритон Марко Пантелић, музичар Шонар био је баритон Љубодраг Беговић, филозоф Kолин - бас Вук Матић, док је Мизету дочарала сопран Софија Пижурица.

У овој опери у четири чина, у којој је реч о сиромашним уметницима и студентима, о обичним људима и њиховим љубавима и страстима, љубомори, али и свакодневном тешком животу у једном боемском кварту, наступили су и Михаило Шљивић (Беноа/ Алсиндор), Слободан Живковић (Парпињол) и Предраг Глигорић (Цариник).

У представи су учествовали Оркестар и Хор Народног позоришта и Дечији хор „Хориславци".

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

„Боеми“ су премијерно изведени 21. јуна 2000. године под диригентском управом Бојана Суђића, у режији Предрага Протића.

Његов асистент била је Ивана Драгутиновић Маричић, а асистент маестра Суђића - Ана Зорана Брајовић.

Сценографију је креирао Борис Максимовић, а костиме Љиљана Драговић.  
М.Б.