Вести

Драма Албера Kамија „Kалигула“ у режији Снежане Тришић, са Игором Ђорђевићем у насловној улози, премијерно изведена на Великој сцени

5 фебруар 2020

Драма „Kалигула”, у којој се славни француски нобеловац Албер Kами кроз причу о староримском диктатору бави савременим човеком и питањима смисла живота, премијерно је изведена 5. фебруара на Великој сцени, у режији Снежане Тришић, која је насловну ролу поверила Игору Ђорђевићу.

У том комплексном филозофском делу са снажном друштвеном оштрицом и критиком, улоге су остварили и Сена Ђоровић (Цезонија), Ђорђе Марковић (Хеликон), Бојан Жировић (Хереја), Немања Стаматовић (Сципион), Петар Божовић (Мереја), Димитрије Илић (Сенект),  Владан Гајовић (Октавије), Зоран Ћосић (Лепид), Бојан Kривокапић (Муције) и Сања Марковић (Муцијева жена).

У представи учествују и виолончелисткиња Александра Лазин, те солисти Балета Народног позоришта Олга Олћан, Ива Игњатовић и Чедомир Радоњић.

Иако је комад засновао на историјској личности, Kами није написао историјску драму, већ је причу о Kалигули користио да говори о времену у коме је тада живео, а то је било током Другог светског рата, у време концентрационих логора и злочина, када се нешто суштински и драстично променило у томе шта значи бити човек.

Адаптација Милана Марковића Матиса ослоњена је на само дело за које, с обзиром на то да је веома модерно написано, није било потребе да се додатно осавремењује.

Представа покреће најважнија питања о положају човека и смислу живота, могућности побуне, појму слободе, идолопоклонству, значају високе уметности и културе у концептима и ограничењима савременог света...

После више од два сата веома надахнуте игре, публика у препуној сали поздравила је бурним и дуготрајним аплаузом комплетан ансамбл.

Сценограф је Дарко Недељковић, костимографкиња Марина Меденица, композиторка Ирена Поповић Драговић, а кореографкиња Исидора Станишић.

„Kалигула” је до сада само једном премијерно изведен у Народном позоришту у Београду – било је то 11. маја 1979. године у режији Петра Шарчевића. 

У сценографији Петра Пашића и костимима Љиљане Орлић, играли су Мики Манојловић (Kалигула), Оливера Марковић (Цезонија), Павле Минчић (Хеликон), Михајло Викторовић (Kереа), Богдан Диклић (Сципион), Предраг Тасовац (Сенектус), Бошко Пулетић (Муције), Огњанка Огњановић (Муцијева жена), Бранко Јеринић (Песник)…
М.Б.