Вести

ДРАМА "ЕЛЕКТРА" У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЛЕКЦИЈИ 62. СТЕРИЈИНОГ ПОЗОРЈА, БАЛЕТ "КО ТО ТАМО ПЕВА", ВАН КОНКУРЕНЦИЈЕ, ОТВАРА ФЕСТИВАЛ

21 март 2017

Представа „Електра“, по тексту Данила Киша, у режији Иве Милошевић, уврштена је у званичну селекцију 62. Стеријиног позорја, док ће балет "Ко то тамо пева", ван конкуренције отворити фестивал који ће ове године бити одржан од 26. маја до 3. јуна.
На тој најзначајнијој позоришној манифестацији у нашој земљи и региону, „Електра“, ће бити изведена у такмичарској селекцији "Породични и други демони", а по избору селектора Мирослава Радоњића, уврштене су и следеће представе: “Ожалошћена породица” Бранислава Нушића у режији Игора Вука Торбице (Прешерново гледалишче Крањ и Словенско људско гледалишче Цеље; “Ружа увела” Бора Станковић/Јелена Мијовић, режија Милан Нешковић (Позориште “Бора Станковић” Врање); “На Дрини ћуприја” (Иво Андрић/Кокан Младеновић СНП Нови Сад); “Хипноза једне љубави” текст и режија Душко Ковачевић (Звездара театар); “Моје дете” Стојан Срдић, Ана Ђорђевић (Београдско драмско позориште); “Ново доба” Вук Бошковић, режија Дино Мустафић (Битеф театар, АртХуб Сарајево), "Деца радости" Милена Марковић, режија Снежана Тришић (Атеље 212) и "Маестро" Миливоје Млађеновић, режија Милан Нешковић (Народно позориште Сомбор).
Радоњић је у образложењу навео да је редитељка Милошевић антологијску драму Данила Киша, по Еурипидовом комаду,
поставила у класичнијем сценском облику, без грубих паралела са савременошћу и непотребних алузија на феномене данашњег друштва.
- Универзална прича о односу злочинца и жртве, релативности апсолутних судова о етичком кодексу и праву на освету,
подсетила је на то да је позориште од античких времена уметност заснована, пре свега, на литерарно релевантном текстуалном предлошку, и да најчешће доследно протумачен на сцени постиже значајне естетске ефекте. Све је у представи Народног позоришта пажљиво промишљено и одмерено, од сценског говора за који је била задужена Љиљана Мркић Поповић, преко сведене и опчињавајуће музике Владимира Пејковића, интелигентно осмишљеног Хора, сценографије Горчина Стојановића, до бриљантних улога, пре свих Наде Шаргин као Електре и Душанке Стојановић Глид као Клитемнестре, поготово у њиховом сучељавању које вероватно представља најблиставију глумачку сцену целокупне сезоне - оценио је селектор Радоњић, који је уједно и директор Позорја.
У подели су и Марко Јанкетић (Орест), Павле Јеринић (Пилад), Александар Ђурица (Зидар), Бранко Јеринић (Строфије), Дарко Томовић (Егист), студенти ФДУ и АУ Мина Николић, Бојана Ђурашковић, Јоаким Тасић, Стефан Радоњић (Хор) и Владимир Пејковић (Музичар).
Представа је премијерно изведена 25. децембра прошле године на Сцени "Раша Плаовић".
Фестивал у Новом Саду, на Сцени "Јован Ђорђевић", 26. маја отвориће култна балетска представа Народног позоришта "Ко то тамо пева", у кореографији и режији Сташе Зуровца, која ће бити изведена ван конкуренције.
Либрето је урађен на основу сценарија истоименог чувеног филма Душана Ковачевића, а музику је компоновао Воки Костић.
Захваљујући својој универзалној нити, представу је разумела и заволела и публика на многобројним гостовањима у земљи, региону и широм света.
Од премијере, 22. децембра 2004. године, балет "Ко то тамо пева" је одигран 169. пута пред више од 80.000 гледалаца.
М.Б.