Вести

Гала концерт посвећен сарсуели, јединственом шпанском музичком жанру

21 мај 2024

Гала концерт шпанске музике са аријама и дуетима из репертоара чувене сарсуеле, јединственог жанра који обухвата ритмове и традиције различитих култура Шпаније, биће одржан 29. маја (20:00) на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Настала у Мадриду средином 17. века, сарсуела је јединствена музичко-сценска форма у којој су подједнако важни драмска интерпретација, сценска изведба, као и други облици уметности попут плеса.

Она живописно приказује празнична славља, обичаје, породични живот, љубав, ратне сукобе, анегдоте и књижевне теме; све то проткано je кроз прелепе романсе, комичне дуете, хорове и фолклорне плесове као што су јота, пасо добле, болеро, фанданго или сегуидилас, дочаравајући суштину живота у Шпанији тог времена.

Временом, сарсуела се проширила на све шпанске говорне области, уживајући велику популарност и очаравајући милионе гледалаца.

Под управом маестра Оливера Дијаса, једног од најистакнутијих шпанских диригента и некадашњег директора Teatro de la Zarzuela у Мадриду, наступиће и светски познати тенор, Хосе Луис Сола и баритон Анхел Одена. Њима ће се на сцени придружити солисткиња Опере, сопран Александра Стаменковић и Оркестар Народног позоришта у Београду, чиме ће овај догађај постати заједнички шпанско-српски омаж сасрсуели, као и музичкој и културно-билатералној сарадњи.

Овај значајни културни догађај, који ће обухватити широк избор изузетних одломака из најпознатијих сарсуела, биће одржан захваљујућиАмбасади Шпаније у Србији и туристичкој организацији Шпаније Turespaña.

Предстојећи гала концерт представља део кампање Амбасаде Шпаније у Србији да две земље зближи кроз културу и музичку размену.

Штавише, најрелевантнија културна активност Шпаније у Србији ове године, поред истицања свог јединственог и богатог културног наслеђа биће, управо, представљање сарсуеле српској јавности и приближавање овдашњој публици тог веома специфичног и популарног жанра, прилично непознатог ван земаља шпанског говорног подручја. 

Turespaña је концерт у Народном позоришту подржала у циљу истицања сарсуеле, као једне од многих атракција захваљујући којима је Шпанија постала једна од главних туристичких дестинација на свету. 

Влада Шпаније је 2024. годину прогласила годином сарсуеле као репрезентативног израза нематеријалног културног наслеђа са намером не само да је промовише, већ и да је заштити.

 

 

Галерија