ГЛУМЦУ МИЛОШУ ЂОРЂЕВИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА “ПЕТАР БАНИЋЕВИЋ"

25 јануар 2014

Наградa „Петар Банићевић“, коју Народно позориште додељује за једногодишњи рад у Кући драмском уметнику до 40. године живота, уручена је овогодишњем лауреату Милошу Ђорђевићу у суботу 25. јануара, после извођења представе "Бизарно".

У име Куће, присутне је поздравио в.д. директора Драме Народног позоришта у Београду Спасоје Ж. Миловановић, а потом је глумац Танасије Узуновић, у својству председника жирија, прочитао образложење у којем је оцењено да је Ђорђевић "глумац изузетне сценске појаве, ванредног шарма, могућности изражавања и сталног напредовања у новим задацима које добија".
- Дорастао најразличитијим улогама, подједнако добар у класицима и у савременим комадима, Ђорђевић је, верујемо, глумац којем ће ова награда бити подстицај за још студиознија истраживања глумачког израза. У Народном позоришту у Београду у последњих 11 година колико је њен члан показао се кроз најразличитије жанрове и изразе од улоге Фигара у представи Фигарова женидба и развод, Иванка у Рибарским свађама,  Алџернона у представи Важно је звати се Ернест, Милета у Покојнику, Клитандра у Мизантропу, Симе Поповића у Госпођи министарки, Јакоба у Тишини трезних, Парче у Роналде, разуми ме... Као и професор Банићевић, од ког је учио, његова професионалност и посвећеност Народном позоришту још један су од разлога за увереност да ова награда одлази у праве руке. Као позоришну занимљивост ваља истаћи и да се  бавио педагошким радом на академији на којој је студирао у Новом Саду, као асистент на техници гласа. Прва генерација којој је предавао су садашњи чланови Народног позоришта и његове колеге: Игор Ђорђевић, Иван Босиљчић, Нада Шаргин, Сена Ђоровић, Милена Ђорђевић… - наведено је у образложењу жирија чији су чланови били в.д. директора Драме Народног позоришта Спасоје Ж. Миловановић и драматург Славко Милановић.
Ђорђевићу је награду на Сцени "Раша Плаовић" уручила унука некадашњег првака Драме Народног позоришта у Београду Ива Банићевић.
Поздрављен громогласним аплаузом, Ђорђевић, који је признање добио за улоге Драгана у представи „Огвожђена“ Горане Баланчевић у режији Ђурђе Тешић и Воје, Милана и Биксе у драми Жељка Хубача „Бизарно“ у режији Снежане Тришић, казао је да је ово његова прва велика глумачка награда.
- Драго ми је да носи име мог професора. То је потпуно чаробно. Када сам 2003. године дошао у ово позориште, које је било и позориште мог професора, надао сам се да ћу играти са њим, да ћу наставити да учим од њега, да ћу имати његову подршку... Међутим, три године се нисмо срели, а потом је, 2006. године, преминуо. И вечерас, заправо, овај тренутак, је наш први сусрет на сцени Народног позоришта - рекао је Ђорђевић са сузама у очима.
- Надам се да је он поносан што је ова награда припала мени. Ја јесам. Желим да кажем и да имам изузетну част што сам награду добио на Сцени "Раша Плаовић", који је био професор мог покојног професора. Желео бих да се захвалим жирију, зато што су ми приредили једно од најлепших вечери у мом животу. Такође, захваљујем се својој великој пријатељици и нашој колегиници из дирекције Драме, Јасмини Урошевић, која ме је кандидовала за ову награду, као и породици мог професора - казао је Ђорђевић.
Он је додао да награду посвећује "љубави мог живота" - супрузи Милени и "татиним анђелима" - сину Јовану и кћерки Уни.        
Награда која се састоји од оригиналног уметничког дела са ликом Петра Банићевића (рад Герослава Зарића), установљена је пре две године.
Први лауреат био је Игор Ђорђевић, а потом Ненад Стојменовић.
М.Б.