Вести

ГЛУМИЦА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СЕНА ЂОРОВИЋ ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ "ВИТОМИР БОГИЋ" ЗА НАЈУСПЕШНИЈЕ РАДИОФОНСКО ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ

29 март 2017

Награда "Витомир Богић", за најуспешније радиофонско глумачко остварење у 2016. години, у категорији Најбоља женска улога, припала је глумици Народног позоришта у Београду Сени Ђоровић.
Једногласном одлуком стручног жирија, признање је добила за насловни лик Лајке, у истоименој драми Кристине Ђуковић у режији Мелине Поте Кољевић.
Ова узбудљива прича о једном дечаку из Београда који покушава да преко свог аматерског радио- пријемника ступи у везу са Лајком, псом који је лансиран у свемир, премијерно је емитована 26. новембра прошле године на Првом програму Радио Београда, у оквиру “Драмског програма за децу”.
Награда „Витомир Богић“ Драмског програма Радио Београда установљена је 2002. године и додељује се за разне области радиофонијског стваралаштва, а чине је повеља у облику диска са снимљеним радиофонијским делом и плакете са ликом Витомира Богића, рад академског вајара Мирољуба Стаменковића.
Признање је установљено у знак сећања на некадашњег првака Драме Народног позоришта у Београду Витомира Цилета Богића (1887—1943) који је 24. марта 1924. године пред микрофоном Радио Београда изговорио монолог Сирана де Бержерака "Тирада о пољупцу", Едмона Ростана.
Радио Београд традиционално обележава тај датум као "Дан радио драме".
М.Б.