Vesti

GLUMICA NARODNOG POZORIŠTA SENA ĐOROVIĆ DOBITNICA NAGRADE "VITOMIR BOGIĆ" ZA NAJUSPEŠNIJE RADIOFONSKO GLUMAČKO OSTVARENjE

29 mart 2017

Nagrada "Vitomir Bogić", za najuspešnije radiofonsko glumačko ostvarenje u 2016. godini, u kategoriji Najbolja ženska uloga, pripala je glumici Narodnog pozorišta u Beogradu Seni Đorović.
Jednoglasnom odlukom stručnog žirija, priznanje je dobila za naslovni lik Lajke, u istoimenoj drami Kristine Đuković u režiji Meline Pote Koljević.
Ova uzbudljiva priča o jednom dečaku iz Beograda koji pokušava da preko svog amaterskog radio- prijemnika stupi u vezu sa Lajkom, psom koji je lansiran u svemir, premijerno je emitovana 26. novembra prošle godine na Prvom programu Radio Beograda, u okviru “Dramskog programa za decu”.
Nagrada „Vitomir Bogić“ Dramskog programa Radio Beograda ustanovljena je 2002. godine i dodeljuje se za razne oblasti radiofonijskog stvaralaštva, a čine je povelja u obliku diska sa snimljenim radiofonijskim delom i plakete sa likom Vitomira Bogića, rad akademskog vajara Miroljuba Stamenkovića.
Priznanje je ustanovljeno u znak sećanja na nekadašnjeg prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Vitomira Cileta Bogića (1887—1943) koji je 24. marta 1924. godine pred mikrofonom Radio Beograda izgovorio monolog Sirana de Beržeraka "Tirada o poljupcu", Edmona Rostana.
Radio Beograd tradicionalno obeležava taj datum kao "Dan radio drame".
M.B.