Вести

ГЛУМИЦА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ НАДА ШАРГИН ПРВА ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ „РУЖИЦА СОКИЋ”

14 децембар 2015

Глумица Народног позоришта у Београду Нада Шаргин прва је добитница Награде „Ружица Сокић” коју је установила Фондација која носи име наше прослављене драмске уметнице.
На свечаности одржаној 14. децембра у Горњем фоајеу Атељеа 212, на годишњицу смрти Ружице Сокић (1934-2013), признање су јој уручили председница Управног одбора Фондације - глумица Весна Станковић и Ружицин супруг Мирослав Лукић.
Шаргинова је изабрана већином гласова од стране десеторице угледних личности из света театра и филма којима су се чланови Фондације обратили са молбом да предложе уметнике или студенте позоришне, филмске и других сродних уметности за награду за улогу остварену у сезони 2014/ 2015.
Награду је добила за улогу Зоре Шишарке у Поповићевој драми „Бела кафа” коју је маестрално у својој каријери играла и Ружица Сокић.
- Улогу Зоре Шишарке је маштовитим разигравањем врло језгровито донела Нада Шаргин. Успела је да наметне лик који је на окосници уобичајеног тумачења историјског времена, али и стила саме представе „Бела кафа”. Не мењајући стил и жанр игре како се промени ситуација у Поповићевој драми, све смешне и трагичне детаље приказала је у раскошном стилу самоироније, са пуно незадрживог шарма који је красио игру Ружице Сокић”, рекао је, образлажући одлуку о лауреату, редитељ Небојша Брадић.
Познати комад класика српске драматургије Поповића премијерно је изведен 4. маја ове године на Сцени „Раша Плаовић“, у режији Милана Нешковића.
У подели су и Бранко Видаковић (Момчило Јабучило), Олга Одановић (Мајка Јања), Павле Јеринић (Дели Јова), Вања Ејдус (Црква Ружица) и Ненад Стојменовић (Срђа Злопоглеђа).
М.Б.