Вести

ГЛУМИЦИ СЕНИ ЂОРОВИЋ УРУЧЕНА НАГРАДА "ПЕТАР БАНИЋЕВИЋ"

18 април 2017

Наградa „Петар Банићевић“, коју Народно позориште додељује за једногодишњи рад у Кући драмском уметнику до 40. године живота, уручена је овогодишњој добитници Сени Ђоровић у уторак 18. априла, на Великој сцени, после извођења представе "Марија Стјуарт".
Признање, које је добила за улогу Марије Стјуарт у истоименом Шилеровом комаду, у режији Милоша Лолића, примила је од унуке некадашњег првака Драме Народног позоришта у Београду Иве Банићевић..
У име чланова жирија, присутнима се обратио в.д. директора Драме Жељко Хубач који је оценио да постоје бројне "драмске противуречности које прате Шилерову Марију Стјуарт".
- Женствена али вољна да се упусти у витешку игру. Без поузданих пријатеља, али никад без самопоуздања. Лакомислена али дрско смела. Увек краљица али пре свега претендент на престо. У тим датостима налазе се и њена величина и њена коб. У тим контрадикторностима лежи и глумачка загонетка чије решење није једноставно пронаћи. Тумачећи улогу шкотске краљице, продубљено и слојевито, Сена Ђоровић гради фантазмагоричну слику жене која се храбро носи не само са својим унутрашњим конфликтима већ и са окружењем које је одржава у сталном страху, безизлазу и пре свега самоћи. Њена Марија Стјуарт је изграђена на стрепњи. Она трепери заплетена у мрежу политике али ни једног тренутка не дозвољава да буде пука играчка туђих интереса. Пред публиком се обликује као допадљива, пунокрвна и страсна, а опет одише достојанством, поносом и здравом дозом строгости. Богато изнијансираним тумачењем Шилеровог стиха, чувајући и поштујући његову метрику, а са модерним сензибилитетом и критичком дистанцом према лику који игра, Сена Ђоровић показује сав емотивни и мисаони спектар глумачких средстава у којима се органски допуњавају „лепо“ и „узвишено“ - наведено је у образложењу жирија у којем су, осим Хубача, били и глумци Предраг Ејдус и Павле Јеринић.
Награда "Петар Банићевић”“ додељује се младом глумцу до 40 година старости, који се уметнички истакао у периоду од 1. новембра 2015. до 31. октобра 2016. године и исказао висок професионализам у послу и односу према Народном позоришту.
Признање, које се састоји од оригиналаног уметничког дела са ликом Петра Банићевића (рад Герослава Зарића), установљено је 2011. године, а досадашњи лауреати су Игор Ђорђевић, Ненад Стојменовић, Милош Ђорђевић, Нада Шаргин и Павле Јеринић.
Шилер је у овом комаду приказао сукоб Елизабете од Енглеске и шкотске краљице Марије Стјуарт настао због дискриминације две вере – католичанства и протестантизма, као и последње дане несрећне краљице, након смртне пресуде.
Славни немачки писац на маестралан начин разоткрива механизме политичких игара у непрекидној борби за освајање и очување власти, како појединца тако и интересних група.
Осим тога, овај вишеслојни комад говори и о смртоносној женској сујети, о трагичним детињствима и животима, страху, усуду, нужности, снази, слабости...
У овом класичном делу немачког романтизма играју и Нада Шаргин (Елизабета), Гојко Балетић (Ејмијес Полит, витез, Маријин чувар), Милош Ђуровић (Мортимер, Политов нећак), Бранко Видаковић (Вилијем Сесил, лорд Берли, врховни ризничар), Иван Босиљчић (Роберт Дадли, гроф од Лестера), Небојша Кундачина (Џорџ Толбот, гроф од Шрузберија) и Зоран Ћосић (Вилијем Девисон, државни секретар).
Представа је премијерно изведена 2. децембра 2015. године.
М.Б.