Вести

ХНК Загреб гостовао са балетом „Господа Глембајеви“

28 април 2022

Хрватско народно казалиште из Загреба гостовало је 28. априла на Великој сцени са неокласичним балетом „Господа Глембајеви“ у кореографији и режији Леа Мујића. 

Реч је о истоименом, најславнијем драмском делу Мирослава Kрлеже које је, пре пет година, у сезони 2016/ 2017., први пут добило своју балетску верзију на одабрану музику Лудвига ван Бетовена и Сергеја Рахмањинова. 

Мујић, који је и аутор либрета, стварајући ово сценско дело, користио је и прозне текстове Мирослава Kрлеже из циклуса „О Глембајевима“. 

Пре познатих догађаја који своју кулминацију имају на прослави јубилеја Banke Glembay Ltd., сазнајемо многе појединости из живота познатих ликова које су довеле до потпуног слома једне аграмерске патрицијске породице...

„Глембајеве читам кроз емоције; занимају ме односи међу ликовима, карактери, њихови фетиши, систем вредности, сукоб оца и сина, зависност о мајци и опчињеност маћехом… Управо то балет сјајно преноси… преводећи у балетско дело једну од најзначајнијих хрватских драма“, говорио је Мујић у изјави медијима уочи премијере одржане 30. маја 2017. године. 

Сценографију је урадио Стефано Катунар, а костиме Мануела Паладин Шабановић. 

Ансамбл Балета Хрватског народног казалишта из Загреба последњи пут је гостовао у Народном позоришту у Београду 2003. године. Две вечери заредом, 10. i 11. јула на Великој сцени, наступили су са представом Cirkus primitif balet у кореографији и режији Сташе Зуровца.  

Пре тога, 9. и 10. јула исте године, балетски ансамбл Народног позоришта гостовао је у Хрватском народном казалишту у Загреба са представом „Доктор Џекил и мистер Хајд“, у кореографији и режији Владимира Логунова.

То је, уједно, до сада, била и последња сарадња између балетских ансамбала из две најзначајније позоришне куће у Србији и Хрватској.