Вести

ХОР И СОЛИСТИ ОПЕРЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАЛИ ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ

29 јануар 2013

Хуманитарни концерт Хора и солиста Опере Народног позоришта под називом "Дар бескрајне музике" одржан је у уторак, 29. јануара на Сцени Раша Плаовић.

Хуманитарни концерт већ трећу годину организују Народно позориште и Асоцијација "Жена плус" као помоћ женама и деци са ХИВ-ом, са жељом да едукује становништво, да се смањи дискриминација према особама које живе са ХИВ вирусом, која је, према оцени Асоцијације у српском друштву веома изражена.
На великом годишњем хуманитарном концерту као солисти наступили су Софија Пижурица, Наташа Јовић Тривић и Александар Стаматовић.
Поред Хора на концерту су наступили и солисти из хора Борис Постовник, Наташа Радовановић, Мирослав Марковски, Борис Бабић, Иван Дебељак, Зорана Ћурчић Калапиш.
Хору и солистима на концерту су се придружили гитаристи Слободан Јапунџић, Јован Томић и перкусиониста Горан Милошевић.
Клавирска сарадња била је поверена Ивану Јовановићу и Татјани Шчербак.
Диригент је био Ђорђе Станковић а режисер концерта Александар Николић.
На програму су биле композиције српских аутора Стевана Ст.Мокрањца, Рајка Максимовића, Марка Тајчевића, руског композитора Дмитрија Чеснокова, арије и дуети светских оперских мајстора Жака Офенбаха, Гаетана Доницетија, Жоржа Бизеа као и популарне поп песме.
Композиција "Господи помилуј, Господи прости" била је посвећена прослављеном оперском уметнику Живану Сарамандићу који је преминуо тачно пре годину дана, у ноћи између 29. и 30. јануара. У знак сећања на овог великана, са компакт диска је емитован и снимак познате руске композиције "Прашћај радост" у Сарамандићевој интерпретацији.
На крају концерта, бројна публика наградила је уметнике вишеминутним бурним аплаузом, а потом су чланови Хора на бис извели популарну мелодију "Ride on the Chariot in the Morning Lord"
Приход од улазница намењен је Асоцијацији "Жена плус" за помоћ женама и деци угроженим ХИВ вирусом.
М.Б.