Vesti

HOR I SOLISTI OPERE NARODNOG POZORIŠTA ODRŽALI HUMANITARNI KONCERT

29 januar 2013

Humanitarni koncert Hora i solista Opere Narodnog pozorišta pod nazivom "Dar beskrajne muzike" održan je u utorak, 29. januara na Sceni Raša Plaović.

Humanitarni koncert već treću godinu organizuju Narodno pozorište i Asocijacija "Žena plus" kao pomoć ženama i deci sa HIV-om, sa željom da edukuje stanovništvo, da se smanji diskriminacija prema osobama koje žive sa HIV virusom, koja je, prema oceni Asocijacije u srpskom društvu veoma izražena.
Na velikom godišnjem humanitarnom koncertu kao solisti nastupili su Sofija Pižurica, Nataša Jović Trivić i Aleksandar Stamatović.
Pored Hora na koncertu su nastupili i solisti iz hora Boris Postovnik, Nataša Radovanović, Miroslav Markovski, Boris Babić, Ivan Debeljak, Zorana Ćurčić Kalapiš.
Horu i solistima na koncertu su se pridružili gitaristi Slobodan Japundžić, Jovan Tomić i perkusionista Goran Milošević.
Klavirska saradnja bila je poverena Ivanu Jovanoviću i Tatjani Ščerbak.
Dirigent je bio Đorđe Stanković a režiser koncerta Aleksandar Nikolić.
Na programu su bile kompozicije srpskih autora Stevana St.Mokranjca, Rajka Maksimovića, Marka Tajčevića, ruskog kompozitora Dmitrija Česnokova, arije i dueti svetskih operskih majstora Žaka Ofenbaha, Gaetana Donicetija, Žorža Bizea kao i popularne pop pesme.
Kompozicija "Gospodi pomiluj, Gospodi prosti" bila je posvećena proslavljenom operskom umetniku Živanu Saramandiću koji je preminuo tačno pre godinu dana, u noći između 29. i 30. januara. U znak sećanja na ovog velikana, sa kompakt diska je emitovan i snimak poznate ruske kompozicije "Prašćaj radost" u Saramandićevoj interpretaciji.
Na kraju koncerta, brojna publika nagradila je umetnike višeminutnim burnim aplauzom, a potom su članovi Hora na bis izveli popularnu melodiju "Ride on the Chariot in the Morning Lord"
Prihod od ulaznica namenjen je Asocijaciji "Žena plus" za pomoć ženama i deci ugroženim HIV virusom.
M.B.