Вести

Кнез Михаило Обреновић (1823-1868)

16 септембар 2023

На данашњи дан, пре тачно два века (16. септембра 1823. године), рођен је кнез Михаило Обреновић оснивач Народног позоришта у Београду. 

Упамћен као владар који је изузетну пажњу посветио развоју културе и уметности у Србији, нажалост није дочекао отварање овог велелепног здања 1869. године, које је према Ђорђу Малетићу оставило неописив утисак на гледаоце, јер овако скупоцено и раскошно декорисано позориште нису могли ни замислити. 

Зграда Народног позоришта, архитекте Александра Бугарског, подсећала је на миланску Скалу и у то време „поред капетан Мишиног здања, била највећа и најраскошнија палата у Србији“. 

Народно позориште званично је основано 1868. године а прва представа у новој згради, на данашњем Тргу републике, изведена је 30. октобра  (по старом календару) 1869. године. 

Била је то „Посмртна слава кнеза Михаила“ Ђорђа Малетића посвећена кнезу и оснивачу театра. Када је „представљач маскиран и обучен као кнез Михаило прешао на коњу преко позорнице“ у сцени у којој кнез прима кључеве ослобођеног Београда, његова појава оставила је снажан утисак на публику која је у сузама аплаудирала. Од тог момента Народно позориште постаће дом Драме, потом Опере и Балета а пре свега публике која у овом историјском здању може да осети дух минулих времена.      
 

Галерија